Tema u fokusu

Slušni Studio Botulja nudi visokokvalitetne i inovativne proizvode u BiH


Zahvaljujući slušnom Studiu Botulja d.o.o. Sarajevo, ekskluzivnom zastupniku vodećeg američkog brenda slušnih aparata Starkey, osobama s oštećenim sluhom u BiH sada je dostupan Livio, prvi „pametni “ slušni aparat, koji je u SAD proglašen jednom od 100 najboljih inovacija u 2019.

Ono što slušni aparat Livio izdvaja od drugih, jeste prvenstveno najbolji kvalitet i vrhunska jasnoća zvuka, a zahvaljujući inovativnoj tehnologiji „Hearing Reality“, dizajniran je da bude učinkovit i u najglasnijim okruženjima.

Prema riječima Fahrudina Botulje, direktora slušnog Studia Botulja d.o.o. Sarajevo za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu medicinskom opremom i uslugama, ponosni su na saradnju sa vodećim američkim brendom slušnih aparata Starkey Hearing Technologies Ltd.

„Također, ponosni smo i na činjenicu što smo u mogućnosti da u BiH ponudimo visokokvalitetne i inovativne proizvode. Livio AI slušni aparat je proizveden 2019. u SAD, a sada je dostupan i na bh. tržištu. To je prvi ‘pametni’ slušni aparat koji je prema ocjenama American Business Award odnio titulu revolucionarnog slušnog aparata, a našao se i na listi uglednog magazina Time, kao jedna od 100 najboljih svjetskih inovacija u 2019. Nagrade za Livio su pristigle i u 2020. jer ga je MedTech Breakthrough Award proglasio najboljom novom tehnologijom kada su u pitanju slušni aparati“, kaže Botulja.

Čitanje mailova i pošte direktno u slušni aparat

Kako dalje navodi Botulja, Livio AI je također aparat sa ugrađenom vještačkom inteligencijom, koja omogućava povezivanje sa drugim uređajima i pametnim telefonima pomoću Bluetooth® tehnologije.

„Zahvaljujući Thrive Hearing Control aplikaciji, korisnici mogu putem mobilnog uređaja jednostavno upravljati Liviom i preuzimati telefonski poziv direktno na slušni aparat. Zatim, omogućeno im je da putem uređaja prate svoje zdravstveno stanje, ali i da snime određene napomene u slušni aparat, kao što je vrijeme za lijek itd. Još jedna od prednosti je da je putem Siri integracije omogućeno i čitanje mailova i pošte direktno u slušni aparat. Livio AI također nudi i prevod teksta i ostale savremene usluge i zbog toga je opravdano prvi ‘pametni’ slušni aparat plasiran na svjetsko tržište“, istaknuo je Botulja.

Slušni studio Botulja d.o.o. počeo je sa radom u Hrasnici u aprilu 2016. godine kao društvo za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu medicinskom opremom i uslugama.

Ubrzo otvaraju poslovnice na Ilidži i Drveniji u Sarajevu, kao i u Tuzli.

Trenutno, njihov tim čini 10 mladih stručnjaka, u čiju edukaciju konstantno ulažu.

Nude i širok dijapazon medicinskih pomagala

„Slušni studio Botulja d.o.o. je jedini u BiH, koji osim slušnih pomagala nudi i širok dijapazon ostalih medicinskih pomagala. Kad su u pitanju slušna pomagala, pružamo kompletnu uslugu vezano za mjerenja sluha, konsultacije i probu slušnog aparata, te servis i podršku. Za pacijente su konsultacije, mjerenje sluha i kontrolni pregledi besplatni. Također, nudimo i ostala ortopedska pomagala iz programa za inkontinenciju, dijabetes, različite vrste ortoza, program nakon mastektomije, stoma program itd.. Teško pokretnim pacijentima nudimo i kućne posjete”, naglasio je Botulja.

Pandemija COVID -19 uticala je na poslovanje Studia Botulja kroz pad prometa.

Osim toga, pandemija je prekinula i planirane edukacije njihovih radnika u Italiji, te posjete poslovnim partnerima van BiH i posjete sajmovima.

„Nastojali smo da zadržimo radnike, na što smo naročito ponosni. U toku pandemije radili smo skraćeno radno vrijeme kako bismo bili dostupni pacijentima, koji na mjesečnoj osnovi imaju propisana medicinska pomagala, a također smo uz mjere opreza, posjećivali naše starije pacijente i pružali im uslugu ili dostavljali proizvode na kućnu adresu“, tvrdi Botulja.

Studio Botulja ostvario je do sada u BiH saradnju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Tuzlanskog kantona, te Zeničko – dobojskog kantona.

Također, rade i sa partnerima u ostalim bh. gradovima u Bugojnu, Zenici, Fojnici, Mostaru, Travniku, Novoj Biloj, Živinicama i imaju tendenciju da pokriju sve kantone.

„Pratimo savremena dostignuća u svijetu i cilj nam je dovesti kvalitetnu medicinsku opremu na tržište BiH, naročito u oblasti otorinolaringologije“, rekao je Botulja.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ