Tema u fokusu

Helakor planira oboriti rekord od prošle godine


Prošla, 2019. godina bila je rekordna za firmu Helakor iz Tuzle, koja je u tom periodu prodala 302 tone boje, što je do sada najbolji rezultat. Još jedan veliki uspjeh koji su zabilježili jeste da su prešli iz malog u srednje preduzeće.

Radili bez prekida

„Preduzeće Helakor osnovano je 1998. godine, kao generalni distributer za Bosnu i Hercegovinu, u sklopu Helios grupacije. Nudimo širok spektar industrijskih premaza, te kroz taj spektar možemo kvalitetno odgovoriti na zahtjeve svih segmenata industrije. Svojim kupcima nudimo tehničku podršku u vidu edukacija zaposlenih, kroz koje smo uspjeli unaprijediti kvalitetu antikorozivne zaštite, te naši klijenti puno lakše odgovaraju na zahtjeve evropskog tržišta. Također, bavimo se i izradom tehnologija antikorozivne zaštite, koje se rade u skladu sa ISO 12944, pri čemu kupac, koji koristi naše materijale i pridržava se prijedloga iz naše tehnologije, može biti siguran da je urađeni posao u skladu sa evropskim standardima. Trenutno imamo šest zaposlenih“, kazali su za Poslovne novine iz ove tuzlanske firme.

Korona, kažu, nije mnogo uticala na njihovo poslovanje, jer je Helakor i tokom pandemije radio bez prekida.

Samo su u aprilu zabilježili pad prodaje za 20 posto.

Smatraju da je na taj pad uticalo i to što nije bilo radova, odnosno dogovoreni radovi su pomjereni sa aprila na maj ili juni, tako da su nedostatak posla u tom periodu nadoknadili poslije.

„Plan za ovu godinu bio nam je zaposliti novog komercijalistu i to smo i uradili početkom marta. On je trebao da ode na obuku u Helios u Sloveniju, pa da onda počnemo intenzivnije tražiti nove kupce. Međutim, za sada obuku novog kolege radimo ovdje, a sa kupcima uglavnom razgovaramo mailom ili telefonom dok se situacija sa koronavirusom ne popravi. S obzirom na to da radimo u specifičnoj oblasti, teško je praviti planove jer nikada ne znamo kada će se raditi neki veliki projekt, te da li će vrijeme pogodovati za ovakvu vrstu radova. Plan za ostatak godine je brinuti o našim kupcima i konstantno tražiti nove“, poručili su iz Helakora.

Opstanak

Firma Helakor svoje poslovanje bazira na prodaji kvalitetnih industrijskih premaza, kao i na pružanju tehničke podrške u vidu savjetovanja, besplatne izrade tehnologija antikorozivne zaštite, te besplatnoj obuci zaposlenih kod klijenata, i to je ono što im je garantovalo opstanak na tržištu već 22 godine.

„Iako se na tržištu pojavljuju materijali koji nisu u rangu naše kvalitete i samim tim su i cjenovno povoljniji, kupci ipak ostaju sa nama. Ono što mi planiramo u narednom periodu jeste da sa svojih šest radnika oborimo rekord od prošle godine“, zaključili su iz Helakora.

Razgovarala: Minela PAMUK