Novosti

Poništena dozvola firmi koja je uvezla otpad u BiH, upućen zahtjev Italiji za vraćanje


Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu sa Editom Đapo poduzelo je značajne korake s ciljem rješavanja problema otpada koji je istovaren u Drvaru, Bosanskom Grahu i Bihaću.

Dozvole koje je prethodno dobila kompanije za uvoz reciklažnog otpada su poništene, a resorno ministarstvo je uputilo zahtjev kolegama u Italiji kako bi se otpad vratio odakle je i dovezen.

Danas se očekuje da Ministarstvo saopći šta je konkretno poduzelo na rješavanju ovog problema te kada građani mogu očekivati da se otpad ukloni iz Drvara, Bosanskog Grahova i Bihaća.

Prethodnih dana u Drvaru i Bosanskom Grahovu građani protestuju zbog tekstilnog otpada za reciklažu koji je uvezen iz Italije, a koji nije propisno uskladišten.

Juče u popodnevnim satima u Bihaću u krugu jedne privatne kompanije također je istovaren otpad koji podsjeća na prethodno navedeni.

Za Klix.ba je potvrđeno da su policija i inspekcija izašli na teren kako bi utvrdili da li je riječ o istom otpadu, iako prema prvim informacijama izgleda da je riječ o istom sadržaju.

Privredni subjekt “Krom reciklaža” d.o.o. je dobio dozvolu za uvoz neopasnog tekstilnog otpada predviđenog za reciklažu na području općina Drvar i Bosansko Grahovo.

Međutim, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, na čiji zahtjev je pozvana i inspekcija on je trebao biti odvezen u kompaniju kako bi odmah bio recikliran.

Tom prilikom je utvrđeno da je 14 šlepera ovakvog otpada uvezenm i istovaren na više lokacija, a njegovo nepropisno deponovanje je prethodnih dana izazvalo ogorčenje građana koji su protestovali i pozvali nadležne da riješe navedeni problem.