Novosti

EBRD – EU: Dodatni finansijski paket za MSP na zapadnom Balkanu


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) povećavaju svoju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na zapadnom Balkanu dodatnim finansiranjem nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Banka će obezbijediti do 70 miliona eura novih kreditnih linija partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

EU dopunjava ova sredstva sa dodatnih 15 miliona eura kako bi identifikovala i verifikovala najbolju dostupnu opremu i tehnologije da bi se osiguralo da MSP povećavaju svoju konkurentnost i podrže prelazak na zelenu ekonomiju.

EBRD je saopštila da su zemlje zapadnog Balkana reagovale na izbijanje pandemije korona virusa strogim zdravstvenim mjerama koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj, a da zemlje regiona takođe trpe globalni ekonomski pad i smanjenu potražnju za njihovim proizvodima.

“EBRD i EU putem Team Europe podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rješenja za nove izazove”, navode u Evropskoj banci.

Sredstva će, kako navode, obezbijediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu.

Potpredsjednik EBRD za politike i partnerstva Pjer Hajlbron kaže da je ta banka snažno posvećen pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima.

“Naši dodatni fondovi će pružati podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Taj angažman takođe svjedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na zapadnom Balkanu”, navodi Hajbron.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Verheli kaže da su mala i srednja preduzeća vitalna za ekonomiju zapadnog Balkana, a posebno su pogođena ovom krizom.

“Zbog toga, dograđujući na našu dugogodišnju saradnju sa EBRD u regionu, povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima, ne samo da bi se preduzeća održala, već i da bi se ojačala njihova otpornost i posijalo sjeme za održivi oporavak”, rekao je Verheli.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na zapadnom Balkanu, a do danas je uložila više od 13 milijardi EUR u više od 700 projekata, uključujući ključnu infrastrukturu, segmente malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.