Novosti

Japanska ekonomija smanjiće se najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija


Japanska ekonomija smanjit će se najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija u periodu od marta 2020. do marta 2021., prisiljavajući vladu da sastavi još jedan poticajni paket kako bi ublažila udarac od pandemije koronavirusa, pokazao je izvještaj agencije Reuters objavljen juče.

Predviđa se da će sljedeći korak politike Banke Japana (BOJ) biti povećanje poticaja, ali se ne smatra da će pandemija ove godine izazvati krizu u bankarskom sektoru.

Također se predviđa da će se treća najveća svjetska ekonomija ove fiskalne godine smanjiti za 5,3 posto, a to predstavlja najveće smanjenje otkad su uporedni podaci postali dostupni 1994. godine.

Sljedećih će se godina oporaviti za 3,3 posto, navodi se.

Ekonomija će rasti u godišnjem tempu od 10,0 posto u tekućem tromjesečju kalendarske 2020. godine, nakon što je u drugom tromjesečju završno s junom imala smanjenje od 23,9 posto, pokazuje anketa.

“Bit će potrebno dvije do tri godine da se ekonomske aktivnosti u Japanu vrate u normalne nivoe, jer će prekomorska tržišta vjerovatno i dalje biti pogođena pandemijom koronavirusa”, rekao je Atsushi Takeda, glavni ekonomist u istraživačkom institutu Itochu.