Novosti

‘Provokacija’: Uvode dodatnih 25 odsto carina na robu iz Francuske


Sjedinjene Američke Države (SAD) će uvesti dodatnih 25 odsto carina na robu iz Francuske, što je oko 1,3 milijarde USD.

Riječ je o odgovoru na francuski digitalni porez, ali će obustaviti implementaciju do 180 dana.

Porez koji je uvela Francuska digitalnim kompanijama bio je i ranije izvor tenzija Pariza i Washingtona.

SAD smatraju da je taj porez nepravedan prema američkim kompanijama.

Nove američke tarife će sada pogoditi i francusku kozmetičku i modnu industriju, rekao je američki trgovinski predstavnik.

Prošle godine američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će uvesti carine na francusku robu kao odgovor na francuski porez na digitalne usluge na godišnje prihode uglavnom američkih kompanija.

Meta tog poreza od tri odsto, nazvan GAFA, što se odnosi na Google, Apple, Facebook i Amazon su digitalne kompanije sa prodajom većom od 849 miliona USD.

Francuski zakonodavci donijeli su zakon o oporezivanju digitalnih divova prošlog jula, ali u januaru je Pariz odlučio da odgodi ubiranje poreza da bi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) mogla da zaključi pregovore o preinačavanju globalnih poreskih pravila za digitalne kompanije.

Sredinom juna je, međutim, Washington odlučio da obustavi raspravu, uz obrazloženje da su vlasti sada koncentrisane na borbu protiv koronavirusa.

Francuska je ovaj potez nazvala “provokacijom”, dodajući da je upravo tada trebalo da se postigne dogovor o oporezivanju.