Tema u fokusu

Prvi put rezultati poslovanja kompanija u Distriktu Brčko, koje su oprihodovale 2,2 milijarde KM


Ovo je period kada Poslovne novine u saradnji sa analitičkim partnerom, najvećom bonitetnom agencijom LRC već tradicionalno rade na presjeku stanja privrede u Bosni i Hercegovini. Kao što je već poznato analize tržišta se tradicionalno rade na osnovu završnih finansijskih izvještaja koje su kompanije dužne predati nadležnim entitetskim agencijama. Od ove godine po prvi put imamo podatke i od Direkcije za finansiranje Brčko distrikta BiH, što će upotpuniti sliku stanja ekonomije na kompletnom tržištu Bosne i Hercegovine.

Distrikt Brčko ima sve preduslove za uspješan razvoj privrede, što pokazuju i ostvareni rezultati, a odličan geografski i strateški položaj od velike je koristi za poslovanje firmi u ovoj sredini. Brčko je, naime, čvorište drumskog i željezničkog saobraćaja, a tu je i Luka Brčko, a sve su to razlozi zašto Distrikt bilježi kontinuiran rad.

Prije dvije godine u Brčkom smo imali registriranih 1.310 kompanija, a protekle godine završne finansijske račune predalo je njih 1.335. Veći broj kompanija uticao je i na povećanje zaposlenih, pa je ostvaren rast sa 9.334 na 10.616 zaposlenih osoba.

Ove kompanije ostvarile su rast i u svim ključnim finansijskim parametrima. Prihod je rastao sa dvije milijarde KM na 2,2 milijarde KM, a izvoz sa 181,6 miliona KM na 230,4 miliona KM. Najveći rast ostvaren je u kategoriji dobiti: prije dvije godine firme su prijavile 80,6 miliona KM ukupne dobiti, a u protekloj godini čak 128,8 miliona KM.

U Distriktu Brčko čak 54 kompanije mogu se pohvaliti poslovanjem iznad pet miliona KM, njih 312 ostvaruje prihod do pet miliona KM, a čak 969 firmi koje bilježe prihod do 500.000 KM. Najuspješnije kompanije u ovom segmentu su Alfa Global d.o.o., Bimal d.d., Belamionix d.o.o., Agragold d.o.o. i Brčko Gas d.o.o.
Prema ostvarenoj dobiti najuspješnije su: Belamionix d.o.o., Brčko Gas d.o.o., Famm d.o.o., Bimal d.o.o. i JP Putevi Brčko d.o.o.

Kompletne rezultate poslovanja i rangiranja javnost će imati priliku pogledati u specijalnom izdanju Poslovnih novina ”100 najvećih u BiH” koje će se promovirati u septembru ove godine. Sve rangirane firme koje su to svojim rezultatima zaslužile u mogućnosti su dobiti i digitalni pečat, odnosno certifikat kojim to i potvrđuju.

Projekt „100 najvećih u BiH“ i ove godine tradicionalno podržavaju Vanjskotrgovinska komora BiH i EuroExpress brza pošta iz Banja Luke.