Novosti

Zbog korone stjuardese postale nepotrebne, piloti rade njihov posao


Islander, nacionalna aviokompanija Islanda sa sjedištem u Rejkjaviku, odlučila je da otpusti kabinsko osoblje – sve stjuardese i stjuarde u nastojanju da spasi kompaniju od finansijskih problema prouzrokovanih koronavirusom, od danas umjesto njih, putnike počinju da služe piloti.

“Piloti ipak neće mnogo vremena trošiti na guranje kolica kroz kabinu, nudeći piće i obroke, jer je ta usluga zbog virusa svedena na miniminum”, saopštio je Islander tu odluku bez presedana, po kojoj će dio pilota sada brinuti o bezbjednosti punika u kabini.

Stjuardi i stjuardese odgovorni su za bezbjednost putnika i to je njihova prva i najvažnija uloga u aviokompaniji, za šta prolaze kroz višenedjeljne obuke, pa, kako prenose mediji, ostaje nejasno kako će piloti uspjeti u dva dana da se spreme za novu ulogu, jer je odluka o otkazu kabinskom osoblju donijeta u petak, nakon dužih neuspjelih razgovora sa predstavnicima sindikata.

Još nije jasno da li je takva zamjena uloga dozvoljena u regionima u koje leti Islander, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropsku uniju (EU).

Isladner je osnovan 1937. godine.