Tema u fokusu

TQM Lukavac – prepoznatljiv brend na tržištu BiH


Lider u oblasti laboratorijskih ispitivanja onečišćenja okoliša i projektovanja iz oblasti zaštite okoliša u FBiH, TQM d.o.o. Institut za kvalitet, standardizaciju i ekologiju Lukavac u 2020. obilježava deset godina uspješnog rada i očekuje rast prihoda i dobiti za 10 posto u odnosu na 2019.

Tokom deset godina uspješnog rada i postojanja postavili su ljestvicu razine kvalitete usluga visoko i prema riječima Nermina Alića, direktora TQM d.o.o. Instituta za kvalitet, standardizaciju i ekologiju Lukavac, nastoje je i dalje povećati.

„Ponosni smo što smo za ovih 10 godina uspješnog rada stvorili brend pomalo neobičnog imena TQM, koji je postao prepoznatljiv na tržištu. Naša poslovna strategija zasniva se na uspješnom upravljanju odnosa s kupcima zasnivanih na povjerenju, visokom nivou kvalitete usluga i kontinuiranom poboljšanju, jer je samo zadovoljan kupac jedini način za stvaranje konkurentske prednosti na tržištu“, istaknuo je Alić.

A da su u oblasti laboratorijskih ispitivanja onečišćenja okoliša, kao i projektovanja iz oblasti zaštite okoliša u FBiH za “pola koplja” ispred ostalih kompanija, pokazuju i rezultati poslovanja TQM d.o.o. ostvareni u 2019. godini.

Ostvareni prihod 1,3 miliona KM u 2019.

“TQM d.o.o. Lukavac je u 2019. ostvario prihod od 1,3 miliona KM i neto dobit od oko 630.000 KM. Rast prihoda u odnosu na 2018. godinu je 3 posto, a rast dobiti u odnosu na 2018. je 37 posto. Nama je 2019. bila jako značajna jer smo rastom neto dobiti stvorili mogućnost investiranja u nove djelatnosti i nabavku nove opreme u 2020., zahvaljujući čemu sa sigurnošću dolazimo na čelo liderske pozicije u oblasti laboratorijskih ispitivanja onečišćenja okoliša, kao i projektovanja iz oblasti zaštite okoliša“, naglasio je Alić.

U 2019. godini TQM d.o.o. je u oblasti projektovanja implementirao novu uslugu izrade elaborata zaštite izvorišta. U oblasti laboratorijskih ispitivanja uspostavili su veliki broj novih metoda fizičko-hemijskih ispitivanja svih vrsta voda, a u oblasti zaštite na radu i zaštite od požara uspostavili su softver za vođenje, nadzor, analizu i izvještavanje.

Akreditacija TQM kao inspekcijskog tijela

Među najvažnijim projektima i investicijama u 2020. je akreditacija inspekcijskog tijela za ocjenu usklađenosti sistema kontinuiranog mjerenja emisija u zrak prema zahtjevima standarda BAS EN ISO 17020:2013, kod Instituta za akreditiranje BiH BATA.

„Time bi TQM d.o.o. Lukavac postao jedino inspekcijsko tijelo za ocjenu usklađenosti sistema kontinuiranog mjerenja emisija u zrak, te za područje FBiH osigurali kvalitet podataka sistema za kontrolu i monitoring emisija zagađujućih materija u zrak. Ovaj projekat se dijelom finansira od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, uz učešće TQM d.o.o. Lukavac“, tvrdi Alić.

Među ostalim važnijim projektima TQM d.o.o. u 2020. godni je nabavka, instalacija, puštanje u rad opreme i akreditacija metoda ispitivanja na sofisticiranom uređaju GC/MS (Gas chromatography–mass spectrometry) za ispitivanje organskih jedinjenja u svim medijima.

„Takođe, spomenuo bih i nabavku, instalaciju, puštanje u rad opreme i akreditacija metoda ispitivanja na hidridnoj tehnici AAS (Atomic absorption spectroscopy) za ispitivanja specifičnih teških metala u svim medijima, kao i nabavku, instalaciju, puštanje u rad opreme i akreditacija metoda ispitivanja na uređaju AFS (atomic fluorescence spectroscopy) za ispitivanja prisustva žive u svim medijima“, istaknuo je Alić.

Kompanija TQM Lukavac posluje od 2007. godine, da bi 2010. bila izvršena pretvorba u viši oblik organizovanja i kompanija dobija puni naziv TQM d.o.o. Institut za kvalitet standardizaciju i ekologiju Lukavac.

„Od samog početka firma se bavi uvođenjem međunarodnih ISO standarda i to, sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001, sistema okolinskog upravljanja ISO 14001, sistema zdravlja i sigurnosti na radu ISO 45001, sistema kvaliteta laboratorije i inspekcijskih tijela ISO 17020/17025, FSC (Forest Stewardship Council) – upravljanje šumama i FSC CoC za prerađivače drveta, CE označavanja proizvoda, zdrave hrane HACCP/ISO 22000, kao i edukacijom za interne auditore“, objašnjava Alić.

Rast prihoda i dobiti za 10 posto u 2020.

Danas TQM d.o.o. Lukavac ima oko 25 zaposlenih, mahom visoko obrazovanog kadra različitih stručnih usmjerenja i posluje kroz pet sektora i to: Sektor za mjerenje emisije u zrak, Sektor za analizu otpadnih voda i zemljišta, Sektor zaštite na radu i zaštite od požara, Sektor konsaltinga i certifikacije sistema i proizvoda i Sektor za projektovanje i izradu projekata uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta.

„U sklopu sektora za mjerenje emisije u zrak nalazi se laboratorij za mjerenje emisije zagađujućih materija u zrak i buke, opremljen opremom koja ispunjava standardne referentne norme i koji je akreditiran od Instituta za akreditiranje BiH BATA. Također, u sklopu sektora za analizu otpadnih voda i zemljišta nalazi se laboratorij za monitoring i ispitivanje kvalitete i kvantitete otpadnih voda i zemljišta sa opremom koja ispunjava standardne referentne norme i koji je akreditiran od  Instituta za akreditiranje BiH BATA, pojašnjava Alić.

Najvažnija karakteristika TQM kompanije je široka paleta usluga koju nude klijentima.

„Pri tome mislim na naš paket usluga zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša, koja je potrebna svakom klijentu za njegovo sigurno i pravilno poslovanje. Rekli bismo da klijenti kod nas imaju sve na jednom mjestu“, tvrdi Alić.

Planom poslovanja za 2020. u TQM d.o.o. zacrtali su rast prihoda i dobiti u 2020. godini za 10 posto u odnosu na 2019.

„Uprkos nastaloj situaciji sa pandemijom COVID -19, parametri na kraja prvog polugodišta 2020. pokazuju trend ispunjenja ciljeva. Međutim, njihovo konačno ostvarenje u najvećoj mjeri će zavisiti od stanja u ekonomiji, investicija, zaposlenosti i javnih prihoda u drugom polugodištu 2020.“, rekao je Alić.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ