Tema u fokusu

Imaco Systemtechnik pouzdan, odgovoran i kvalitetan partner


Kvalitet, pouzdanost i odgovornost glavne su odlike moderne kompanije Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora u oblasti obrade metala i mašinske industrije sa 100 posto orijentiranim izvozom u EU, koja će investirati milion KM u realizaciju projekata u 2020.

Među najvažnijim projektima koje je kompanija Imaco Systemtechnik d.o.o. započela u 2020. je izgradnja četvrte po redu hale u kojoj će biti smješteno savremeno centralno skladište.

Prema riječima Karoline Perić, generalne direktorice Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora, realizacija ovog projekta omogućit će im još detaljnije praćenje i nadziranje toka proizvodnje materijala.

„Cilj Imaco Systemtechnik je biti prepoznatljiv na tržištu ne samo kao dobavljač, nego i kao sistemska podrška kupcima. Mi radimo specifične dijelove po narudžbi za kupce. Sada imamo pokrivene oblasti kablovske konfekcije, obrade lima, savijanja, zavarivanja i obrade metala, pogona plastifikacije, te potpunu montažu sistemskih jedinica i gotovih mašina za različite mašinske industrije kao što je obrada stakla, obrada mašina rezanjem, mašine za štampu i lasera za karton“, istaknula je Perić.

Isporuke robe „just in time“

Kompanija Imaco Systemtechnik u 2020. i narednom periodu planira mašinski pojačati obradu metala sa dodatnom i novijom tehnologijom, kao i usavršiti izradu mašina i mašinskih sklopova.

Ništa manje značajni nisu i ostali projekti, kao što je izgradnja kantine za njihove uposlenike.

„Krizni menadžment naše kompanije je poduzeo sve radnje kako bi se nastavilo poslovanje za vrijeme pandemije COVID-19. Preusmjerili smo planove na održavanje postojećih kapaciteta i izradu kompleksnijih proizvoda. U početku smo imali situacije da su robe iz EU do nas i natrag putovale i po pet dana duže. Budući da mi isporuke našim kupcima vršimo ‘just in time’, to je bio veliki izazov kojeg smo uspješno prevazišli“, tvrdi Perić.

Naravno, i kompaniju Imaco Systemtechnik d.o.o. je zadesio pad prihoda i dobiti zbog uticaja pandemije COVID -19, međutim još nisu bili primorani da otpuštaju radnike.

„Naš prioritet je da očuvamo blagostanje naših radnika i još uvijek uspijevamo u tome. Jer, 90 posto planiranih investicija i projekata u ovoj godini ćemo ispratiti kao što je i planirano“, naglasila je Perić.

Rast zaposlenih za 20 posto u 2019.

Vizija razvoja kompanije Imaco Systemtechnik d.o.o. je postati referentno ime za izradu kompleksnih sklopova i mašinskih jedinica u mašinskoj industriji.

Osnovna misija kompanije je biti dobar primjer u odnosu sa kupcima, uposlenicima i svim karikama u lancu poslovanja poduzeća, kako bi ispoštovali osnovne postulate postojanja.

„Najuspješnija do sada bila nam je 2018. godina. Dobili smo puno novih projekata i najveći nam je izazov bio naći i obučiti adekvatne uposlenike. U 2019. broj zaposlenih u Imacu narastao je na 137, odnosno imali smo rast zaposlenih oko 20 posto više u odnosu na 2018, ali nam je bila lakša za poslovanje, jer je taj tim ljudi bio obučen i spreman za sve izazove. Najviše energije kroz sve ove godine ulažemo u obučavanje naših uposlenika, zatim u izgradnju sistema i u transparentno poslovanje“, rekla je Perić.

Kompanija Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora je onovana 2006. godine kao Imaco d.o.o. Usora, sa samo dva uposlenika – kao posrednik u trgovini metalnih proizvoda.

Sjedište tadašnje kompanije se nalazilo u iznajmljenim prostorijama bivše kasarne u Srednjoj Omanjskoj, da bi u 2019. uselili u svoju treću izgrađenu halu i proširili djelatnost obrade lima, te imaju ukupno 137 zaposlenih.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ