Novosti

Košarac: Podrška Planu investicija Elektroprenosa BiH


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozdravio je usvajanje Plana investicija Elektroprenosa BiH za 2020. godinu u vrijednosti od 173,9 miliona KM.

Košarac je u dopisu Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) podržao usvajanje Plana investicija Elektroprenosa BiH za 2020. u predloženom obliku kako bi se što brže deblokirao rad Elektroprenosa BiH i spriječile moguće implikacije na rad prenosne mreže.

“Ohrabruje me činjenica da su, nakon višegodišnje blokade, deblokirana investiciona sredstva za potrebe Elektroprenosa BiH. To je značajna odluka, koja će omogućiti pokretanje investicija, što je posebno važno imajući u vidu posljedice aktuelne situacije uzrokovane koronavirusom. Usvajanje Plana investicija Elektroprenosa BiH za 2020. godinu ključno je za deblokadu investicionih sredstava, te razvoj i efikasnost elektroprenosnog sistema”, poručio je Košarac.

Državna regulatorna komisija za električnu energiju donijela je 21. jula Odluku o odobravanju Plana investicija Elektroprenosa BiH za 2020. godinu.

Ova odluka uslijedila je nakon što je na nedavnoj sjednici Skupštine akcionara kompanije Elektroprenosa BiH, kojoj su prisustvovali premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Radovan Višković i Fadil Novalić, usvojena Informacija o Planu investicija za ovu godinu.

Cilj Plana investicija Elektroprenosa BiH za 2020. je omogućavanje realizacije elektroenergetskog bilansa u tom periodu, što podrazumijeva preuzimanje kompletno proizvedene električne energije, isporuku maksimalno zahtijevanih količina električne energije, obezbjeđenje prenosnih puteva za planirani uvoz/izvoz električne energije, obezbjeđenje priključenja novih potrošača, uz adekvatnu pouzdanost i fleksibilnost sistema i minimalne troškove, kao i nastavak ranije započetih investicija.