Novosti

Jedinstvena prilika za BiH: Nogometaši iz Zaljeva otvaraju vrata za turizam


BiH je dobila priliku za razvoj sportskog turizma koju ne bi trebalo propustiti. Znanje i upornost poduzetnika Jasmina Kukuljca otvorili su put za dolazak na pripreme nogometnih ekipa i sudija iz UAE i Omana. Ključna je tu pomoć agencije u vlasništvu Issama Alshanfarija iz Omana.

“Od 5.8. do 30.8 u pet hotela na području Sarajeva, Tarčina i Jahorine bi trebalo boraviti 300 nogometaša i sportskih radnika. Delegacije iz ovih zemalja već su ovdje, obišli smo stadione i hotele. Oduševljeni su uslovima i ljepotama koje nudi BiH”, za LikeStory je izjavio Kukuljac.

Osim prilike da se bar djelomično saniraju negativne posljedice epidemije koronavirusa po hotelijerstvo, na dolazak nogometnih ekipa iz zaljevskih zemalja treba gledati kao na dugoročnu investiciju.

Preliminarno, oni bi na pripreme dolazili u BiH narednih 10 do 15 godina.

Jahorina jedna od baza

“Naravno i sa tim ide njihov word of mouth marketing gdje bi širili ljepote BiH svojim sunarodnjacima što bi otvorilo vrata razvoju turizma u BiH, ima to i svoje druge benefite i za druge grane privrede”, kaže Kukuljac.

Prilika za BiH je došla i uz podršku arapskih investitora koji su već razvili biznis u ovoj zemlji.

“Zahvaljujući Sheikh Muhamedu Bin Saqr Al Quassimy vrata sportskog turizma su otvorena sa zemljama zaliva. Ovo je šansa koja se ne propušta jer ako ne uspijemo otvoriti vrata ovim sportistima teško da ćemo dobiti drugu šansu, smatra Kukuljac.

Hoće li entuzijazam sportskih i turističkih radnika uroditi plodom sada ovisi o Vijeću ministara BiH.

Čeka se odluka o odobravanju ulaska sportista iz zalivskih zemalja uz negativan PCR test.

U Vijeću ministara bi trebali biti svjesni benefita koje može imati turizam, sport, ali i druge grane privrede poput prevoznika.

Bogati klubovi bi igrali u BiH

Nogomet je odavno u svijetu mnogo više od igre, sa njim u pravilu dolazi i novac.

Poznato je da arapski investitori vole ulagati u nogomet, pa ko zna možda je ovo šansa da u budućnosti na ovim prostorima izraste i neki klub koji će biti prepoznatljiv u evropskim i svjetskim okvirima.