Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Kineski telekomunikacioni div Huawei Technologies pretekao je Samsung kao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona u drugom kvartalu, sudeći po izvještaju istraživačke firme Canalys.

“To je prvi put u devet godina da jedna kompanija izuzev Applea ili Samsunga dominira svjetskim tržištem”, saopštio je Canalys.

Kompanija se još suočava s trgovinskim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i zabilježila je pad isporuka u inostranstvo za 27 odsto u drugom kvartalu, navodi Canalys.

Njena dominacija na kineskom tržištu dovela je, međutim, do rasta domaćih isporuka osam odsto.

Zahvaljujući kineskom relativno brzom oporavku od pandemije, Huawei sada prodaje više od 70 odsto svojih mobilnih telefona na domaćem tzržištu.

Iako je firma sa sjedištem u Shenzhenu objavila pad prodaja od pet odsto u odnosu na isti kvartal u prošloj godini, njen južnokorejski konkurent Samsung zabilježio je mnogo dramatičniji pad prodaje od 30 odsto, zahvaljujući prekidima snabdijevanja na ključnim tržištima kao što su SAD, Evropa i Brazil.

Huawei je isporučio 55,8 miliona aparata u drugom kvartalu, saopštio je Canalys, dok je Samsung isporučio 53,7 miliona.

“To je izuzetan rezultat koji je predvidjelo svega nekoliko ljudi prije godinu. Da nije bilo Covid-19, ovo se ne bi desilo”, saopštio je visoki analitičar Canalysa Ben Stanton.

 

Najnoviji tekstovi

Top TEKSTOVI

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.