Novosti

Iz budžeta FBiH za BPK Goražde više od pet miliona KM


Federacija BiH će u 2020. godini podržati Bosanskopodirnjski kanton (BPK) Goražde sa više od pet miliona KM.

O podršci koja je nedavno precizirana u rebalansu federalnog budžeta, a dijelom i već operativna kroz “korona zakon“ bilo je govora na pres konferenciji u zgradi kantonalnih institucija.

Na pres konferenciji govorili su premijerka BPK Goražde Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Senad Čeljo i ministar za finansije Esad Kanlić.

Naglašeno je da se radi o značajnim sredstvima namjenjenim kao pomoć budžetima kantona za sanaciju posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa.

Podrška Budžetu BPK Goražde predviđena je u iznosu od 4.152.000KM, dok je Gradu Goražde i općinama Foča i Pale u FBiH dodjeljeno po 125.000KM.

Takođe, predviđena je podrška i za realizaciju projekata Grada Goražde, za sanaciju potisnog cjevovoda u iznosu od 140.000KM te izgradnju sanitarne deponije 265.000KM.

“Pomoć i podrška nam je veoma bitna iz razloga što su prihodi u budžetu u odnosu na 2019. godinu znatno smanjeni i bez ove podrške mi ne bismo mogli izvršavati i servisirati svoje ustavne nadležnosti. Kada je riječ o isplati sredstava, nakon potpisivanja ugovora sa Federalnim ministarstvom za finansije koje nam je već poslalo instrukcije, mi očekujemo da će to biti do kraja ovog mjeseca”, kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Zahvalila je Vladi FBiH kao i svima koji su doprinijeli da BPK Goražde dobije ovakav vid fiannsijske podrške.

“Zahvaljujem se i svim zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji su podržali zaključak zastupnika Adnana Efendića koji je predložio da se prilikom pripreme i usvajanja Odluke o kriterijima i raspodjeli sredstava za BPK Goražde predvidi ponder dva, koji bi se koristio uz kriterij broja stanovnika na osnovu popisa iz 2013. godine. Takođe, zahvaljujem se i delegatima u Domu naroda FBiH iz našeg kantona Edimu Fejziću, Nijazu, Musiću i Senadu Čelji koji su podržali izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2020. godinu čime su se stekli uslovi da BPK Goražde dobije ovu značajnu podršku”, istakla je Obuća.

Da bez podrške viših nivoa vlasti ovaj kanton ne bi mogao izvršavati ustavne nadležnosti, mišljenja je i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

“Smatram da sa ovim modelom raspodjele možemo biti poprilično zadovoljni i da su to sredstva koja su nama neophodna. Nadam se da će biti dovoljna kako bismo prebrodili ovu 2020. godinu, koja je zbog posljedica izazvanim pandemijom virusa COVID-19 već teška i koja će prema najavama u jesen i zimu biti još teža”, kazala je Velić.

Istaknuto je da je usvajanjem federalnog Zakona o oblažavanju negativnih posljedica izazvanim pandemijom koronavirusa, omogućeno korištenje namjenskih sredstava za podršku privredi, na osnovu čega je BPK Goražde za sanaciju posljedica pandemije izdvojio oko 1.000.000 KM.