Novosti

Kredit koji uzima “OC Jahorina” koštaće 26 miliona KM ili kao “Mahovljanska petlja”


Uprava “Olimpijskog centra Jahorina” krenula je u potragu za finansijskim institucijama od kojih planira prikupiti 70 miliona maraka za nekoliko velikih investicija na planini. Procjene pokazuju da će samo kamata i troškovi obrade kredita ovo preduzeće, ili Republiku Srpsku kao žiranta, koštati nevjerovatnih 26 miliona maraka.

Kako piše portal Capital.ba, za taj novac bi se na primjer iz temelja mogla izgraditi Mahovljanska petlja, koja spaja dva autoputa, i koja je ocjenjena kao jedan od najsloženijih projekata na putnoj infrastrukturi u Srpskoj.

Plan uprave je da do novca dođe tako što će ukupnu sumu “rasparčati” na četiri kredita. Tri u vrijednosti od po 20 miliona koji bi se nakon trogodišnjeg grejs perioda vraćali još 15 godina i jedan od 10 miliona, sa nešto kraćim periodom otplate od deset godina. Maksimalna fiksna kamatna stopa prihvatljiva za menadžment “OC Jahorina” je četiri odsto.

Za izgradnju žičare “Trnovo” i “Rajska dolina” biće potrošeno ukupno 30 miliona maraka, a 20 miliona radovi na projektovanju i izgradnji prve faze gondole “Ravna planina”. U planu su i radovi na osnježavanju ski staza od 18 miliona KM, te izgradnji dvije pokretne trake “Tvrdimić” i “Trnovo” vrijedne 1,6 miliona KM.

Inače, obaveze koje po osnovu kredita dolaze nakon što istekne grejs ukazuju na to kako će čelni ljudi ovog akcionarskog društva u vlasništvu Republike Srpske imati veoma težak zadatak ukoliko planiraju redovno da ih izmiruju, a da ne ugroze likvidnost preduzeća.

Naime, prosta računica pokazuje kako će po osnovu glavnice, kamate i troškova za preuzeto zaduženje “OC Jahorina” morati godišnje da izdvaja oko 6,4 miliona maraka ili čak 80 odsto od ukupnih prihoda koliko su imali 2019. godine.

To znači da novi sadržaji moraju da se izgrade i osposobe u što kraćem roku i da budu generator novih prihoda iz kojih će se izmirivati obaveze prema uzetim kreditima.

Budućnost ovih investicija, odnosno njihov potencijal za sada nije u potpunosti dokazan. Mali akcionari su na posljednjoj skupštini upozorili kako kreditno zaduženje nije bilo u planu poslovanja OC-a. Poručili su i da je za takvu odluku bio potreban “master plan” investicije kao poseban dokument iz kojeg bi se vidjeli detaljni finansijski efekti.

Ekonomista Predrag Duduković smatra kako je ovo kreditno zaduženje pod današnjim uslovima privređivanja u najmanju ruku rizično.

Dodaje kako su se ulaganja u sezonski turizam pokazala kao vrlo rizična jer zavise od vremenskih uslova.

“Kada sezona podbaci dolazi se do toga da se obaveze ne mogu izmirivati. Ako se u takvoj situaciji ide na velike kredite kao što je ovaj postoji veliki rizik da se on neće moći vraćati u predviđenom roku”, kaže Duduković za portal Capital.

Međutim, kako dodaje, zbog pandemije virusa korona investicije ne smiju stati, samo se novac mora ulagati sa oprezno i proračunato.

“Prilikom ovakvog ili sličnih zaduženja treba razmotriti situaciju i vidjeti koji je to maksimalni iznos kredita koji bi se mogao vraćati sa minimalnim prihodima”, zaključio je on.

Komentar su pokušali dobiti i od Nedeljka Eleka, predsjednika Nadzornog odbora “OC Jahorina”, ali se nije javljao na telefon.

(Capital.ba)