Novosti

Obuka za osobe s posebnim potrebama kako bi proizvodile organsko mikro povrće


Udruženje ProReha i njihova sestrinska firma Greens d.o.o., uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, obučavaju osobe s posebnim potrebama kako bi postali njihovi kooperanti u proizvodnji organskog mikro povrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća.

– Želimo stvari raditi na pravi način. Proizvodnjom organskog mikro povrća smo se počeli baviti prije neke tri godine. Uvidjeli smo da je to umirujuća aktivnost za mnoge osobe sa posebnim potrebama i odlučili smo nastaviti s tim. Naše proizvode smo prvi put promovisali 2018., a kada su ih restorani počeli naručivati, registrovali smo društveno preduzeće Greens d.o.o – rekao je predsjednik Udruženja ProReha iz Vogošće Vedad Vajzović.

Udruženje ProReha je osnovano prije osam godina s misijom da pruži profesionalnu rehabilitaciju i stručno osposobi osobe sa posebnim potrebama. Njihove usluge je od tada koristilo 150 osoba, od kojih sada 50 ima stalni posao sa punim radnim vremenom, a sve zahvaljujući obukama koje je pružila ProReha, te njhovom posredovanju pri zapošljavanju, saopćeno je iz Sweden/USAID Farma II projekta.

Koncept urbane poljoprivrede se u Bosni i Hercegovini počeo primjenjivati prije nekoliko godina, ali se uglavnom ne radi o organskoj proizvodnji. Prema Agenciji za statistiku BiH, u 2018. godini samo 0,03 posto obradivog zemljišta se koristilo za organsku proizvodnju.

– Odlučili smo se za organsko mikro povrće jer mu ne treba puno prostora. Uz odgovarajući plastenik ili staklenik, ovo povrće se može proizvoditi tokom cijele godine. Usjeve uzgajamo na vertikalno postavljenim policama koje u principu uvećavaju zasađenu površinu osam puta, pa je tako jedan kvadratni metar unutar staklenika, sa svojih osam polica, jednak površini od osam kvadratnih metara napolju. Nadalje, većini mikro povrća treba samo deset do petnaest dana da naraste, dok aromatično bilje i jestivo cvijeće ima četveromjesečni proizvodni ciklus tokom kojeg se također mogu i brat – ističe Vajzović.

Po njegovim riječima, Greens d.o.o. je prvi proizvođač organskog mikro povrća u BiH, i tu su našli svoju poslovnu nišu.

– Greens d.o.o. je društveno preduzeće. Dok poslujemo kao društveno odgovorna kompanija koja zapošljava do pet osoba sa posebnim potrebama, primjenjujemo i sve održive poslovne modele. Ako budemo dobro poslovali opstaćemo na tžištu, ako ne, onda ćemo propasti. Imamo svoje mjesto na tržištu i trudimo se postati još bolji – naveo je.

Trenutno, Greens d.o.o. svoje proizvode isporučuje samo u Kantonu Sarajevo. Slijede koncept tri F (od njive do trpeze – eng. From Farm to Fork) i nastoje da povrća ili bilja isporuče u roku od sat vremena nakon branja. Zbog toga žele povećati proizvodnju u Sarajevu, a također je i proširiti se na još dva kantona. Za početak, to bi bili Zeničko-dobojski kanton sa svih dvanaest opština, te Srednjobosanski kanton, tačnije opštine Travnik, Bugojno i Jajce.

Kako bi se to i ostvarilo, Sweden/USAID FARMA II projekt sada podržava Udruženje ProReha u organizaciji obuka za urbanu organsku proizvodnju, koju će pohađati više od 30 osoba sa posebnim potrebama.

– Nakon identifikacije potencijalnih kandidata za obuku, sada imamo više od deset polaznika obuke u svakom od tri kantona. Prva teoretska obukat održana je u Vogošći, 8. jula, i nastavljamo dalje,“ kaže Vedad. „Proći ćemo sve korake, a također ćemo imati i praktične obuke. To ćemo raditi na tri lokacije, u Vogošći, Zenici i Bugojnu, tako da će svi polaznici imati jednak pristup. Kada se završe sve obuke, polaznici će postati naši kooperanti, a mi ćemo pronaći tržište za njihove proizvode – objasnio je.

Kao i sva ostala mala preduzeća, Greens d.o.o. takođe je osjetio udar pandemije. Njihovo najveće tržište bio je sektor HoReCa (ugostiteljski i hotelijerski sektor), koji se zatvorio tokom pandemije.

– Sredinom marta, kad su svi restorani zatvoreni, izgubili smo tržište. Naši uposlenici su željeli nastaviti s radom, ali nismo imali tržište za prodaju proizvoda. Zato smo morali biti kreativni. Umjesto mikro povrća, počeli smo proizvoditi “posadi sam” setove i pokrenuli kampanju “Ostani kući i posadi svoju biljku”. To je bio veliki uspjeh, koji još uvijek traje, i koji nam je pomogao da se održimo – dodao je Vajzović.

Iako je kompanija Greens d.o.o. prodavala i u maloprodajnim lancima Mercator i Agrikom, HoReCa je u to vrijeme pokrivala 80 podsto njihovog poslovanja.

Vajzović napominje da se HoReCa sektor polako oporavlja i da je Green d.o.o. počeo ponovo snabdijevati restorane početkom juna. Uvođenjem “posadi sam” setova, HoReCa i maloprodaja sada zauzimaju jednake dijelove u njihovom poslovanju, što je donekle ublažilo pritisak. S ovom novom tržišnom strukturom i uz plan da se obuka završi do sredine septembra, oni žele dodatno proširiti prodaju i većinu svojih polaznika učiniti radno aktivnim. Iako su proizvodi Greensa mali i organski, za mnoge ljude sa posebnim potrebama oni su veći od života.