Tema u fokusu

Mjesečno, u prosjeku za milion uposlenika njemačkih klijenata, obračun plata se vrši kroz inovativna rješenja kompanije DCCS iz Tuzle


Porastom prihoda od 25 posto u prvih šest mjeseci 2020. u odnosu na isti period prošle godine, vrhunska IT kompanija DCCS Tuzla na najbolji način je obilježila šest godina uspješnog poslovanja u BiH, uprkos negativnom uticaju pandemije COVID-19.
Renomirana kompanija DCCS Tuzla ogranak je austrijske softverske DCCS grupacije, koja uspješno posluje više od 20 godina.

Njihova sjedišta se nalaze u Grazu, Beču, Welsu, Stuttgartu i Tuzli, gdje rade na razvoju i konsaltingu softverskih rješenja, za poznate internacionalne kompanije.

Kao bivša članica Daimler grupacije, usko su vezani za autoindustriju, a neki od njihovih najvećih klijenata su Daimler/Mercedes, Porsche, Audi i mnogi drugi.

Prema riječima Adnana Aličića, direktora DCCS Tuzla, njihova kompanija bavi se pružanjem inovativnih, naprednih i individualno kreiranih softverskih web rješenja baziranih na modernim tehnologijama, uglavnom za klijente s njemačkog govornog područja. A o uspjehu na tom tržištu svjedoči podatak da se na mjesečnom nivou, prosječno za milion uposlenika klijenata iz Njemačke, obračun plata vrši kroz inovativna rješenja DCCS Tuzla.

Proslava 5 godina postojanja

Pandemija ih nije poremetila

„Srećom, nismo imali velikih poteškoća u poslovanju u periodu pandemije. Možemo čak reći da je potreba za našim rješenjima porasla u odnosu na prošlu godinu iz razloga hitnosti digitalizacije određenih poslovnih procesa klijenata. Tu činjenicu potvrđuju i naši poslovni rezultati u prvih šest mjeseci 2020. kada smo ostvarili prihod u iznosu od 1,45 miliona KM, što je za 25 posto više u odnosu na isti period 2019, kada smo ostvarili prihod od 1,16 miliona KM“, istaknuo je direktor Aličić.

Osim što je povećala prihode u periodu pandemije COVID-19, DCCS iz Tuzle nije bila primorana ni da smanjuje broj uposlenih, nego je dodatno pojačala svoj razvojni tim novim uposlenicima.

Zapošljavanjem izuzetno talentovanih i sposobnih mladih ljudi, smatramo da kao kompanija doprinosimo razvoju znanja i potencijala u BiH, te stvaramo konkurentnost lokalne regije. Dodatna činjenica je da smo dio industrije, koja ostavlja jako malo traga na prirodne resurse BiH, što je dio naše poslovne politike na koji smo ponosni. Ovakav pristup poslovanju omogućio je da DCCS Tuzla, od tri uposlena u momentu osnivanja, danas ima više od 50 uposlenih, prosječne starosti od 27,5 godina, od kojih je njih skoro 85 posto zaduženo za razvoj aplikacija“, naglašava direktor DCCS.

Kompanija DCCS d.o.o. Tuzla je osnovana 2014. kao dugoročni projekat širenja austrijske DCCS grupacije, a znanje i talenat koji je postojao u Tuzli, pokazao se kao jedan od presudnih faktora za novu podružnicu.

Sama organizacija kompanije podrazumijeva jako usku suradnju svih sektora kompanije sa matičnom firmom u Austriji, te zajedničkim snagama razvijamo rješenja koja internacionalnim kompanijama olakšavaju interne poslovne procese“, objašnjava Aličić.

Također, strategija poslovanja i razvoja DCCS Tuzla direktno je vezana za strategiju grupacije, te proizilazi iz zajedničkog rada na razvoju i održavanju rješenja za njihove klijente, kao i kroz konstantnu podršku klijentima u svim fazama implementacija.

Kroz ovakav pristup mi želimo da ostavimo neizbrisiv trag u digitalizaciji evropske, odnosno svjetske ekonomije. Kao jedan od primjera ovog pristupa, činjenica je da na mjesečnom nivou, prosječno za milion uposlenika klijenata iz Njemačke, obračun plata se vrši kroz naša inovativna rješenja“, kaže Aličić

 

Direktor DCCs Tuzla Adnan Aličić

Iako usko vezana za automobilsku industriju, u godinama razvoja i širenja DCCS grupacije, a samim time i DCCS Tuzla su vremenom diverzifikovale klijente, koji trenutno dolaze iz raznih sektora privrede kao i iz javnog sektora.

Kroz pomenutu diverzifikaciju broj klijenata je povećan, te samim time danas surađujemo sa osiguravajućim kućama, telekom operaterima, novinskim agencijama i raznim proizvodnim industrijama koje nisu striktno vezane za automobilski sektor, a naši zadovoljni klijenti su Grawe osiguranje, Airbus, Telefonica. Veliki broj klijenata koji koriste naša rješenja ili naše konsultantske usluge su većinski sa njemačkog govornog područja i do sada nismo bili prisutni na tržištu BiH u obimu ponude naših rješenja domaćim kompanijama“, tvrdi direktor DCCS.

Ključ uspjeha

Ključni faktor uspješnog poslovanja DCCS iz Tuzle, kako dalje navodi Aličić je njihov vrhunski razvojni tim i pristup koji kompanija ima prema uposlenicima.

Naša kompanija je preuzela najbolje prakse i politike iz matične firme po pitanju odnosa prema ljudima i prilagodila ih na naše uslove. One se ogledaju u punom poštivanju i podršci razvoju uposlenih, uz pružanje odličnih uslova za rad. Naši developeri su prisutni pri direktnim konsultacijama sa klijentima ili kao direktna podrška na lokacijama u Njemačkoj i Austriji. Na ovaj način mi našim uposlenicima, pored svih pogodnosti ugodnog radnog okruženja, te godišnjih bonusa za uposlenike koji, u zavisnosti od dobiti kompanije, variraju i do iznosa od prosječna 2 ili 3 mjesečna primanja zaposlenika, pružamo i mogućnost rada na ozbiljnim projektima, koji u pogledu individualnih karijera daju veliki potencijal razvoja“, tvrdi direktor DCCS.

Stipendiranje studenata

Kao i mnoge IT kompanije u BiH, DCCS razvoj potencijalnog kadra dijelom zasniva na programima stipendiranja studenata završnih godina fakulteta, koji od iskusnih developera u kompaniji imaju punu podršku u profesionalnom razvoju i usavršavanju.

Kroz ovaj sistem mentoringa razvili smo uspješnu saradnju sa studentima, koji su nakon završetka studija ili čak prije postali naši uposlenici u 100 posto slučajeva. U nadolazećem periodu povećanje broja uposlenih je također naš veliki prioritet“, ističe direktor DCCS.

Kako pandemija COVID-19 nije u značajnoj mjeri uticala na poslovanje kompanije, već su pokrenuli nove dugoročne projekte kod klijenata.

Fokusirat ćemo se na diverzifikaciji klijenata i grana industrije kako bi imali što bolju pokrivenost tržišta, a jedan od značajnijih projekata radimo u suradnji sa partnerima iz Njemačke na razvoju nove lepeze proizvoda u oblasti računovodstva i finansija. Pored projekata za širenje poslovanja, dodatni fokus ćemo, kao i do sada, usmjeravati na programe sponzorisanja i suradnje sa organizacijama za razvoj mladih ljudi poput EESTEC Tuzla, Fondacija Tuzlanske zajednice i slično“, rekao je Adnan Aličić, direktor DCCS Tuzla.

Piše: Irena Vasić-DOBRIĆ