Novosti

Istraživanja: Rusi mnogo više kupuju online, ali im je korona promijenila još navika


U Rusiji je u prvoj polovini 2020. godine broj kupovina na Internetu, usljed pandemije korona virusa, bio tri puta veći nego u istom periodu 2019. godine.

Prema podacima banke Ruski standard, koja ima jednu od najraširenijih mreža u zemlji, u prvih šest mjeseci ove godine Rusi su klasičnu kupovinu u prodavnicama lako zamijenili onlajn kupovinom. Analiza transkacija na karticama, prilikom kupovine preko Interneta, pokazala je da se njihov broj upoređen sa istim periodom 2019. godine utrostručio, piše Tanjug.

Prema podacima banke Ruski standard, koja ima jednu od najraširenijih mreža u zemlji, u prvih šest meseci ove godine Rusi su klasičnu kupovinu u prodavnicama lako zamenili onlajn kupovinom. Analiza transkacija na karticama, prilikom kupovine preko Interneta, pokazala je da se njihov broj upoređen sa istim periodom 2019. godine utrostručio, piše Tanjug.

U isto vrijeme, Rusi su bili štedljiviji prilikom kupovine, pa je prosječan račun za kupovinu preko Interneta smanjen 22 odsto i iznosio je 1.673 rubalja.

Prema istraživanju, u prvoj polovini 2020. godine udio Interneta u ukupnom obimu kupovine iznosio je 67 odsto, dok je u istom periodu 2019. godine bio samo 32 odsto, prenosi agencija TASS.

Rusi su ove godine svoj novac trošili najviše u prodavnicama odjeće, gdje je prosječni račun bio 2.273 rubalja i u supermarketima, gde je prosječan račun iznosio 2.267 rubalja.

Podaci pokazuju da je sa poboljšanjem epidemiološke situacije potrošnja počela da se povećava, pa i preosječan račun u oblasti e-trgovine.

Tako je ukidanje restriktivnih mera kao rezultat imalo povećanje prosječnog računa prilikom kupovine na Internetu u junu i to osam odsto u odnosu na april i 13 odsto u odnosu na maj. Tako su prosječan račun Rusa u junu prilikom kupovine preko Interneta bio 1.755 rubalja, koliko je iznosio i u januaru ove godine.