Novosti

Najveće naftne kompanije za devet mjeseci izgubile 90 milijardi dolara


Najveće svjetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi dolara u proteklih devet mjeseci, na šta je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom virusa korona.

U posljednja tri tromjesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cijena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrijednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi dolara, objavio je Tanjug.

Analiza Carbon Trackera pokazuje da su samo u posljednja tri mjeseca naftne kompanije, uključujući Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni i Equinor, saopštile da je došlo do smanjenja vrijednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara, prenosi “Guardian”.

Pad vrijednosti nafte bilježi se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija virusa korona. Kolaps naftnog tržišta zabilježen je u aprilu, kada je nafta skliznula na samo 0 dolara za barel.

I prošle sedmice je došlo do istorijske promjene na listi najvrednijih svjetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Naime, američki tehnološki gigant Apple potisnuo je sa prvog mjesta saudijskog naftnog diva Aramca.