Novosti

Mahmuzić: Kamate zbog korone neće rasti


Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH donio je jučer odluku kojom se moratorij na otplatu kredita produžuje na šest mjeseci, a uvodi se i posebna mjera pomoći bh. privrednicima, potvrdio je za “Avaz” direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Donesena je još jedna odluka, a riječ je o uvođenju grejs perioda na otplatu kredita za privrednike.

– Kao mjeru uvodimo i grejs period na 12 mjeseci. Kako su nam kazali poslodavci, njima ova mjera odgovara više od moratorija. Kompanije koje posluju u najpogođenijim granama privrede mogu od svojih banaka tražiti grejs period. Tu se, prije svega, misli na hotelijere i one koji posluju u turističkom sektoru. Kada dobiju grejs period, godinu nastavljaju otplaćivati kamatu, ali ne i glavnicu – pojasnio je Mahmuzić.

S druge strane, većina građana u FBiH ipak traži moratorij na otplatu kredita u kojem se, osim glavnice, ne otplaćuje ni kamata.

– Izričito je naglašeno da se na kredite koji su obuhvaćeni moratorijem kamata ne smije povećavati. Ali, također, to ne znači ni da je klijent neće platiti. U većini slučajeva banke kamatu koju ste trebali platiti, ali niste zbog moratorija, raspoređuju u ravnim dijelovima na preostali rok otplate kredita. Ipak, ni na koji način se ne smiju povećavati troškovi otplate kredita – naglasio ie Mahmuzić.

Na pitanje o eventualnom rastu kamatnih stopa na kredite u FBiH, Mahmuzie kaže da Agencija, kao ni Centralna banka BiH, na to ne mogu utjecati.

– Kamate se reguliraju slobodno, a na osnovu ponude i potražnje na tržištu. U ovom trenutku ne vidim razlog zašto bi kamata rasla. U prvih pola godine imali smo pad za 0,9 posto kreditnog portfelja, što je smanjenje za nekih 30 miliona KM. Smanjena je potražnja za kreditima, stoga ne vidim razlog da bi neka banka povećavala kamatu – istakao je Mahmuzić.