Tema u fokusu

Regionalna online konferencija “Izazov izvoza- Moramo naprijed”


I ove godine u okviru projekta „100 najvećih u BiH“, koji organizuju Poslovne novine iz Sarajeva u suorganizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH i LRC-a, uz generalnog pokrovitelja EuroExpress brza pošta, realizovaće treću po redu regionalnu panel konferenciju pod nazivom „Izazov izvoza – Moramo naprijed”.

S obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom izazvanom koronavirusom, ovogodišnja konferencija će se održati online, 2. septembra u 14:00 sati putem Zoom aplikacije.

Online konferenciji se možete pridružiti klikom na link:
https://zoom.us/j/5937823367

Svjedoci smo kako globalna ekonomija posrće pod teretom pandemije. Iz dana u dan dobivamo različite procjene razmjera ekonomske krize. Sada smo sigurni da više nije riječ o kratkoročnom padu ekonomija, a mnogi političari i analitičari širom svijeta upozoravaju da će se posljedice pandemije izazvane koronavirusom u ekonomiji osjećati dugoročno.

Upravo je zato cilj konferencije poručiti javnosti i privrednicima regiona da bez obzira na ekonomsku krizu koja je zadesila cijeli svijet „Moramo naprijed”. S obzirom na periode zatvaranja granica i ekonomija, u vrijeme kada se svi okreću ka sebi, izvoznici su se našli pred brojnim izazovima. Hoćemo li nakon svega, uz nove nametnute mjere zaštite od koronavirusa, moći govoriti o jedinstvenom tržištu regiona koje se zagovaralo proteklih godina? Zavisni smo ekonomski jedni od drugih i saradnja je pitanje opstanka svih nas. Na regionalnoj online konferenciji predstavnici Komorskog investicionog foruma zemalja Zapadnog Balkana i uspješni privrednici razmijeniće iskustva i primjere dobre prakse, kao i rješenja kako dalje.

Svoje učešće na panelu potvrdili su: dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH; Marko Čadež, predsjednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF) i predsjednik Privredne komore Srbije; Safet Gerxhaliu, generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana; Zoran Jovanovski, glavni savjetnik Upravnog odbora Privredne komore Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja; Emil Kučković, direktor Poslovnih novina d. o. o. iz Sarajeva i član Uprave LRC Group; Jadranka Kuljanin, direktorica LRC d. o. o. vodeće bonitetne agencije u BiH; Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brza pošta d. o. o. iz Banja Luke; Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i i HeidelbergCement Grupacije u BiH i Hrvatskoj; Danijela Rakić, izvršna direktroica Metalos d.o.o. iz Kreševa; Nahid Unkić, direktor kompanije Herceg d. o. o. iz Srebrenika; Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH. Učešće su najavili i drugi predstavnici privrede i KIF-a.

Zainteresovani za učešće na regionlanoj panel konferenciji mogu se prijaviti na linku:
https://izazovizvoza.100najvecih.ba/

Prije pristupanja online konferenciji, ljubazno Vas molimo da.. pročitate dokument „Uputstva, preporuke i napomene za korištenje Zoom aplikacije“, koji se nalazi na linku

https://onedrive.live.com/redir?resid=650AD187659DFBAA!27000&authkey=!ANoN3DBvSKiXlKA&ithint=file%2cpdf

Vidimo se uskoro na online konferenciji!