Naslovnica Investicije BiH: Podržane olakšice za domaće proizvođače dezinfekcijskih sredstava

BiH: Podržane olakšice za domaće proizvođače dezinfekcijskih sredstava

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrao je prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH koji se odnosi na olakšice prilikom nabavke alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

Ukoliko u daljnjoj proceduri budu prihvaćene predložene izmjene iz prednacrta ovog zakona onda će domaćim proizvođačima biti omogućeno da ne plaćaju trošarinu na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal.

Nakon proglašenja pandemije COVID-19 povećana je potreba za nabavkom alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava jer su domaće kompanije u ovom području potpuno vezane za inostrano tržište što je bio jedan od ključnih razloga da Upravni odbor UINO-a podrži zahtjeve poslovne zajednice u ovom području.

UO UINO-a usvojio je odluku o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa jedinstvenog računa UINO za 2020. godinu po kojoj je Federacija BiH dužna isplatiti Republici Srpskoj 32.378.372 KM.

Na današnjoj sjednici, koja je održana putem viedo-linka, UO je prihvatio izvještaj o izvršenju proračuna UINO-a za prvih šest mjeseci ove godine, kao i proračunski zahtjev Uprave za narednu godinu kako bi se ispoštovali rokovi iz Zakona o finansiranju institucija BiH.

Upravni odbor primio je k znanju dostavljene informacije i izvještaje iz nadležnosti UINO-a, među kojima je i izvještaj o obavljenoj finansijskoj reviziji UINO-a za 2019. godinu.