Novosti

Nastavljen rast deviznih rezervi BiH


Devizne reserve BiH nastavljaju trend rasta koji je prisutan od početka ove godine – na kraju jula su narasle na 13,24 milijarde KM.

Rezerve su u junu dostigle iznos od 13 milijardi, što je za oko pola milijarde više nego u januaru 2020, a potom su za samo mjesec dana narasle za dodatnih četvrt milijarde maraka.

Cilj deviznih rezervi je da služe kao pokriće izdatim maraka, ali one uveliko čak i premašuju taj iznos.

Vrijednost valute u opticaju u julu je bila 5,9 milijardi KM, depoziti komercijalnih banaka iznosili su 5,3 milijardi KM, a depoziti Vlade i ostalih javnih deponenata bili su nešto iznad 1,1 milijardu maraka.

Ne samo da su ovi iznosi u potpunosti pokriveni već ih vrijednost deviznih rezervi čak premašuje za preko 900 miliona KM.

Mali dio bh. rezervi je u zlatu, a ostalo je u eurima, i čuva se u depozitima kod inostranih banaka i dužničkim instrumentima.

Inače, dobra je vijest i da su se stabilizovali depoziti komercijalnih banaka koji su u jednom trenutku ove godine pali ispod 5 milijardi KM, ali sada ponovo imaju trend rasta. Ovo je dokaz da su komercijalne banke stabilne uprkos padu profita koji su zabilježile zbog dešavanja u vezi s koronavirusom.

By BiznisInfo