Novosti

Olakšana kupovina stanova za mlade na području Općine Novi Grad Sarajevo


Mladi s područja općine Novi Grad Sarajevo koji još nisu riješili stambeno pitanje imaju priliku to učiniti po izuzetno povoljnim uslovima finansiranja uz subvenciju profitne marže od 3 posto koju će finansirati Općina Novi Grad Sarajevo. Naime, Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji kojim su u BBI banci osigurana sredstva za finansiranje kupovine nekretnine za mlade na području ove općine.

BBI Banka je za ovu svrhu osigurala 6,3 miliona KM, dok je općina Novi Grad u svom budžetu za ovu godinu izdvojila 100 hiljada KM za subvencioniranje profitne marže za prvih pet godina otplate finansiranja.

Zajednički projekat BBI banke i Općine Novi Grad Sarajevo

Društveno odgovorno poslovanje jedan je od temeljnih principa na kojima posluje BBI banka. Raduje nas inicijativa Općine Novi Grad koja mladim ljudima olakšava stambeno zbrinjavanje. Mi u BBI banci spremni smo odgovoriti zahtjevima mladih i pomoći im da svoj dom pronađu upravo u općini Novi Grad, po izuzetno povoljnim uslovima finansiranja“, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i pozvao mlade da se obrate u poslovnice BBI banke u Novom gradu u naselju Dobrinja ili u poslovnici koja je smještena u zgradi Općine Novi Grad.

Za subvencionirana sredstva mogu se prijaviti mladi do 35 godina starosti, sa mjestom prebivališta u općini Novi Grad zadnje 3 godine, a koji su kreditno sposobni. Sredstva finansiranja mogu se dobiti u najvećem pojedinačnom iznosu do 120 hiljada KM sa rokom otplate do najviše dvadeset godina, a ukoliko su aplikanti u bračnoj zajednici, jedan od uslova za prijavu na ovaj program je i taj da nijedan bračni partner nema riješeno stambeno pitanje.

Program za mlade osobe koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje Općina Novi Grad pokrenula je 2017. godine u nastojanju da mlade ljude ohrabri i olakša stvaranje uslova za kupovinu doma i formiranje porodice.

Rok za prijavu je 1. oktobar 2020. godine, a svi detalji dostupni su u Javnom pozivu mladima koji je objavljen 31.8.2020. godine u dnevnim novinama. Javni poziv dostupan je i na web stranicama www.bbi.ba i www.novigradsarajevo.ba, a dodatne informacije se mogu dobiti putem e-maila: [email protected] ili pozivom na besplatni info telefon: 080 020 020.