Tema u fokusu

Očekujemo da i ova godina bude uspješna kao i prošla


Naš optimizam zasnivamo i na činjenici da smo uspjeli sklopiti ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji sa poznatom firmom d.o.o. Ecomont sistemi Gračanica, kaže Dizdarević.

Firma Podgaj d.o.o. bavi se izvođenjem svih vrsta radova na instalacijama vodovoda, kanalizacije, te montaže sanitarija i sanitarne opreme. U sklopu vodoinstalerskih radova, usko je specijalizirana za ugradnju instalacionih materijala i opreme poznatih svjetskih proizvođača Geberit, Aquatherm, za šta posjeduju i certifikate o osposobljenosti svojih uposlenika za ugradnju istih.

Rast i razvoj

„U okviru hidroinstalerskih radova, naša firma izvodi sve vrste radova na vanjskim uslovljenim cjevovodima vodovoda i kanalizacije svih profila, te montažom svih vrsta pumpi za vodosnabdjevanje. Također, izvodimo sve vrte mašinskih instalacija, kako na privatnim stambenim, tako i na poslovnim objektima. U sklopu pomenutih mašinskih instalacija, izvodimo sve vrste grijanja, hlađenja, te ventilacije stambeno-poslovnih objekata benzinskim pumpama i automatskim autopraonicama“, pojasnio je za Poslovne novine Zijad Dizdarević, direktor firme Podgaj.

U posljednje vrijeme, većina aktivnosti ove firme svodi se, kako je kazao, na ugradnju toplotnih pumpi svih vrsta za zagrijavanje i hlađenje stambeno-poslovnih objekata, te na ugradnju savremenih kondenzacijskih plinskih uređaja Vaillant, čiji su i ovlašteni instalateri.

Firma Podgaj izrasla je iz male porodične firme SRZ Vodorad, koja je osnovana 1988. godine, kada je upošljavala jednog radnika i bavila se isključivo radovima na instalacijama vodovoda i kanalizacije manjih stambenih objekata.
„U toku rata, firma je zaledila svoje poslovanje, te 1998. godine donosimo odluku o ponovnom pokretanju poslovnih aktivnosti. Imajući u vidu naše planove, odlučujemo da se registrujemo kao preduzeće pod imenom Podgaj d.o.o. Gledajući sa današnje tačke gledišta, zadovoljni smo postignutim rezultatima i samim razvojem firme. Razvoj je bio postepen, ali siguran, na šta smo veoma ponosni. Razvoj firme je neminovno iziskivao upošljavanje novih radnika, tako da firma danas broji sedam stalno zaposlenih radnika“, istakao je Dizdarević.

Pandemija koronavirusa, koja je pogodila cijeli svijet, zatekla je firmu Podgaj stabilnu i spremnu. U tom periodu izvodili su radove na nekoliko većih stambeno-poslovnih objekata u Tuzli, Gračanici i Sarajevu. Uz uloženi napor uspjeli su ispoštovati dogovorene rokove.

Širenje djelatnosti

„Činjenica na koju smo ponosni jeste da nismo otpuštali zaposlene, niti smo smanjivali obaveze prema njima. Trudili smo se da firma u svakom momentu stoji na raspolaganju svojim uposlenicima. Mišljenja smo da bez zadovoljnog radnika nema ni zadovoljnog poslodavca“, kazao je Dizdarević.
Da im se ulaganje u radnike isplatilo pokazuju i prošlogodišnji rezultati, kada su, prema finansijskom poslovanju, ostvareni rekordni rezultati u odnosu na njihovo cjelokupno poslovanje. Bez obzira na sve poteškoće uspjeli su da povećaju obim poslovanja bez dodatnih finansijskih zaduživanja. Svoje obaveze prema dobavljačima uspjeli su redovno servisirati, što im je omogućilo sklapanje novih ugovora i poslova.

„S obzirom na potpisane ugovore za 2020. godinu, očekujemo da će poslovni uspjeh biti približan prošlogodišnjem. Naš optimizam zasnivamo i na činjenici da smo uspjeli sklopiti ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji sa poznatom firmom d.o.o. Ecomont sistemi Gračanica, te smo u velikoj mjeri uvjereni da će se naši planovi za ovu godinu i ispuniti. U narednom periodu planiramo i povećanje obima posla, što neminovno iziskuje i zapošljavanje nove kvalifikovane radne snage, stručno usavršavanje uposlenih, te proširivanje vrste poslova, kao što su montaža bazenske opreme“, zaključio je Dizdarević.

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine