Tema u fokusu

Povećanje broja posjetilaca iz BiH do 20 posto u Nacionalnom parku Una


Prošla godina za Nacionalni park je bila u svim segmentima najuspješnija do sada tj. od samog operativnog početka rada na uspostavi i razvoju ovog zaštićenog područja, odnosno od maja 2011. godine
Nacionalni park Una kao područje od posebnog interesa za Federaciju BiH površine 19.800 ha je iznimno bogato prirodnim, kulturno-historijskim i drugim vrijednostima, a ono što posjetioce privlači i ostavlja bez daha svakako je rijeka Una i njeni vodopadi, bukovi, slapovi, brzaci….

Tri zone
„U nacionalnom parku imamo definirane tri posjetilačke zone i to: posjetilačka zona Štrbački buk – Lohovo; posjetilačka zona Martin Brod i posjetilačka zona Kulen Vakuf. Najposjećenija je zona Štrbački buk-Lohovo u kojoj se nalazi najviši vodopad na rijeci Uni Štrbački buk visine 24,5 metra, koji sve posjetioce očarava svojom “vanzemaljskom ljepotom”. Druga zona po posjećenosti je Posjetilačka zona Martin Brod u kojoj se nalazi najveći po površini vodopad na rijeci Uni poznati Milančev Buk, a koji se nalazi u proceduri za upis u UNESCO registar svjetske prirodne baštine. Veoma interesantno za turiste je i samo mjesto Martin Brod u kojem lokalno stanovništvo vijekovima živi uz rijeku i od rijeke. U Martin Brodu je potrebno izdvojiti postojanje pravoslavnog manastira Rmanj koji je izgrađen polovinom 15-og vijeka. Ono što je potrebno, također, naglasiti su kanjoni rijeka Unac i Krka koje su i pritoke Une, a obje ove rijeke uviru u Unu u samom mjestu Martin Brod. Treća posjetilačka zona Kulen Vakuf i istoimeno mjesto predstavlja najurbaniji dio Nacionalnog parka. Kulen Vakuf razvojem Nacionalnog parka postaje sve više mjesto za odmor i boravak turista. U samom mjestu nalazi se džamija sultan Ahmeda drugog, a iznad Kulen Vakufa, na lijevoj obali rijeke Une, se nalazi srednjovjekovni stari grad Ostrovica, te na desnoj obali nalaze ostaci starog grada Havala“, pojasnio je za Poslovne novine Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.


U području Parka imaju preko 200 kilometara označenih i uređenih biciklističkih, pješačkih i planinarskih staza. Ljubitelji adrenalina uživaju u kajaku i raftingu na divljim vodama, a njihovi partneri, specijalizirane agencije koje se bave pružanjem ovakvih usluga, su garancija sigurnosti i nesvakidašnjeg adrenalinskog užitka.

„Ako ste ribolovac onda ste na svome terenu. U području Nacionalnog parka, u definiranim ribolovnim revirima sportski ribolovci u periodu mart – oktobar uživaju u “fly fishingu” i drugim sportskim načinima ribolova. Područje Nacionalnog parka, kao i šira zona Nacionalnog parka, područje grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona obiluju mnoštvom raznovrsnih smještajnih kapaciteta, a gastronomija i krajiški specijaliteti su posebna emocija i doživljaj za svakog posjetioca. Ono što kod nas u Nacionalnom parku Una i ovom dijelu BiH daje dodatnu draž i šarm je daleko poznato krajiško gostoprimstvo koje uz sve ljepote Nacionalnog parka i Bosanske Krajine su zasigurno vaša karta za što brži ponovni dolazak u Nacionalni park Una i Bosansku Krajinu“, kaže Mulić.

Prošla godina za Nacionalni park je bila u svim segmentima najuspješnija do sada tj. od samog operativnog početka rada na uspostavi i razvoju ovog zaštićenog područja, odnosno od maja 2011. godine. Evidentirano je 120.000 posjetilaca, što je povećanje u odnosu na 2018. godinu za 25 posto. Mnoge nezavisne finansijske agencije su prepoznale NP UNA d.o.o. Bihać kao ozbiljnu i vrlo uspješnu kompaniju, te su u zadnje četiri godine nosioci mnogobrojnih priznanja i certifikata koji potvrđuju njihov pozitivan, odgovoran, profesionalan i predan rad.

„Proteklih godina posjetioci u NP Una dolaze iz mnogih evropskih i drugih zemalja, raznovrsne su starosne dobi i njihov motiv za dolazak i boravak u Parku i ovom dijelu BiH je raznovrstan i različit. Oko 35 posto posjetilaca u prošloj godini bilo je sa područja naše države, oko 25 posto sa tržišta zemalja sa Arapskog poluotoka (Kuvajt, Bahrain, UAE, Katar i Saudijska Arabija), oko 30 iz zemalja EU i zemalja sa područja bivše Jugoslavije (izuzimajući BiH, Sloveniju i Hrvatsku), te ostalih 10 posto čine posjetioci iz drugih zemalja svijeta (Južna Koreja, Malezija, Singapur, Tajvan, Japan, Kina, USA i druge zemlje). U ovoj godini smo imali velika očekivanja u smislu realizacije svih planiranih aktivnosti, ali i u pogledu broja posjetitelja u Nacionalnom parku. Prema našim projekcijama, u normalnim okolnostima, u ovoj godini bismo ostvarili oko 150.000 evidentiranih posjetilaca odnosno oko 25 posto bismo imali povećanje broja posjeta u odnosu na 2019. godinu. Ove naše projekcije su potvrđene u januaru i februaru ove godine kada smo u odnosu na isti period prošle godine imali povećanje broja posjeta za skoro 400 posto“, istakao je Mulić.

www.nationalpark-una.ba

Međutim, pojavom pandemije corona virusa u regionu i našoj zemlji došlo je do potpune blokade turističkih tokova, tako da u periodu prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine bilježe pad broja posjetilaca za oko 60 posto. Ipak, uzimajući u obzir da se radi o globalnoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi smatraju da su i u ovoj godini ostvarili veoma dobar rezultat kada su u pitanju turističke posjete Nacionalnom parku Una.

Veći broj posjetilaca
U ljetnim mjesecima ove godine zabilježili su povećanje broja posjetilaca iz BiH za oko 15 do 20 posto u odnosu na protekle dvije godine.
„U ovoj godini smo kreirali za domaće tržište posebne promotivne ponude u vidu porodičnih paketa koji su veoma povoljni i našim posjetiteljima omogućavaju duži, kvalitetniji i ekonomski prihvatljiviji boravak u području Nacionalnog parka, kao i mogućnost boljeg i detaljnijeg upoznavanja cjelokupnog područja. Uzimajući sveukupnu situaciju izvršili smo i smanjenje naknada za naše partnerske agencije koje su specijalizirane za pružanje usluga raftinga i kajaka na divljim vodama u području Nacionalnog parka. Također smo i sportskim ribolovcima omogućili da po povoljnijim uslovima se rekreiraju na vodama u području Nacionaalnog parka. U proceduri je i priprema, za sljedeću godinu, posebnog turističkog paketa pod nazivom “Nestani ovdje”, a koji će biti namjenjen za avanturiste i istinske zaljubljenike u prirodu i prirodne vrijednosti. Krajem ove poslovne godine ćemo imati priliku da o ovoj novoj ponudi upoznamo javnost, kako u BiH, tako i u inostranstvu“, zaključio je.

Glavni ciljevi NP Una u ovoj godini su da preduzeće realizira nesmetano i kontinuirano svoju osnovnu djelatnost, a koja je vezana za zaštitu i očuvanje prirodnih, kulturno-historijskih i drugih vrijednosti, te nadzor, kontrolu i monitoring svih pojava i aktivnosti u području Nacionalnog parka, a drugi imperativ, odnosno cilj, za ovu godinu im je da preduzeće ostane na “zdravim nogama”, odnosno da osiguraju da JP Nacionalni park Una, kao zakonski upravitelj ovim Zaštićenim područjem, ostane likvidno i solventno kako bi stvorili za naredne godine povoljan ambijent gdje će u vremenu poslije koronavirusa NP Una ponovno biti pokretač razvoja turističko-ugostiteljske privrede i ekonomskog razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine