Investicije

VTKBiH: Besplatni program “PowerUP” za MSE i startup kompanije


Vanjskotrgovinska komora BiH obavijestila je poslovnu zajednicu da Svjetska banka pokreće besplatni program “PowerUP: Jačanje kapaciteta kompanija u ranoj fazi razvoja u zemljama zapadnog Balkana” za više od 200 kompanija koje finansira Evropska unija u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća zapadnog Balkana (WB EDIF) i implementira Deloitte.

Riječ je o programu koji je namijenjen malim i srednjim preduzećima i startup kompanijama koje su u potrazi za novim načinima povećanja baze klijenata, poboljšanjem svojih poslovnih modela usljed krize izazvane pandemijom COVID-19 i koje su potencijalno zainteresovane za vanjske investicije.

Odabrane kompanije učesnice će dobiti besplatnu profesionalnu podršku i obuku za jačanje otpornosti na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 i daljnji razvoj poslovanja, te povećanje njihove sposobnosti privlačenja investicija.

Oko 100 kompanija sa najboljim učinkom tokom programa bit će pozvano da se takmiči u “PowerUP Finalu”, te predstavi svoje poslovanje ekskluzivno pozvanoj grupi investitora i poslovnih lidera.

Tri najuspješnije kompanije će dobiti “Nagradu za poduzetničku izvrsnost zapadnog Balkana” za različite kategorije, kao i ekskluzivnu, prilagođenu poslovnu savjetodavnu podršku od lokalnih i regionalnih stručnjaka iz globalne kompanije za pružanje profesionalnih usluga Deloitte.

Kompanije trebaju ispunjavati sljedeće kriterije: biti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije ili Srbije, biti inovativne, poslovati najmanje godinu dana, upošljavati između tri i 100 uposlenika, te nuditi proizvod ili uslugu koja donosi prihod na najmanje jednom tržištu.

Prijave su otvorene do 30. septembra 2020., a obrazac za prijavu dostupan je na: deloitte.com/ba/powerup.