Tema u fokusu

KEMIS – BH iz Lukavca povećao prihode za 20 posto u prvih šest mjeseci 2020.


Zahvaljući pravovremenom planiranju i koordinaciji sa kolegama iz matične grupacije u Sloveniji, KEMIS – BH d.o.o. Lukavac, lider na polju zbrinjavanja opasnog i neopasnog otpada u BiH ostvario je u prvih šest mjeseci 2020.godini povećanje prihoda za 20 posto.

KEMIS – BH d.o.o. Lukavac osnovan je 2000. godine, s ciljem odgovornog zbrinjavanja i obrade svih vrsta opasnog i neopasnog otpada u BiH. U vlasništvu je grupacije Surovina d.o.o. iz Maribora, koja ima tradiciju dugu više od 60 godina na polju upravljanja otpadom.

Prema riječima direktora KEMIS – BH d.o.o. Lukavac Maida Hadžimujića, u prvih 6 mjeseci 2020.godine, kompanija je ostvarila povećanje prihoda od 20 posto i povećanje dobiti od 5 posto u odnosu na isti period 2019.

Ostvareni prihod u prvih šest mjeseci iznosi 800.000 KM i predstavlja 98 posto planiranog prihoda. Što se tiče dobiti, ostvareno je 99,55 posto od planiranog. Sve gore navedeno je ostvareno zahvaljujući napornom radu svih naših uposlenika u vrijeme pandemije COVID-19. Smatramo da ćemo do kraja 2020. godine ostvariti rast prihoda od 20 posto, kao i rast dobiti od 12 posto u odnosu na 2019. godinu.“, kaže Hadžimujić.

Zahvaljujući već unaprijed planiranim aktivnostima u KEMIS – BH nisu do sada bili primorani otpuštati radnike u vrijeme pandemije COVID-19. U kompaniji je trenutno je uposleno 12 radnika, od toga 3 sa visokom stručnom spremom.

Smanjenjem proizvodnih kapaciteta, smanjena je i produkcija otpada, te smo time indirektno i mi pogođeni. Moram naglasiti da smo planirano povećanje plata za ovu godinu, a u dogovoru i uz razumijevanje naših uposlenika, morali odgoditi za nadamo se bolji period koji je pred nama“, dodaje Hadžimujić.

Menadžment kompanije KEMIS – BH planirao je u 2020. uložiti milion KM u nove investicije: proširenje poslovnog prostora i kapaciteta kompanije, te uposliti još dva radnika.

Zbog pandemije COVID-19 sve planirane investicije morali smo prolongirati za 2021. godinu. Stoga radimo na istraživanju tržišta, te na ekperimentalnim pilot- projektim, koji će nam dati detaljnije podatke o planiranim investicijama u budućem periodu“, tvrdi direktor KEMIS – BH.

KEMIS-BH je ponudio novu uslugu na bh. tržištu – bioremedijaciju zemlje kontaminirane ugljikovodonicima, koju rade zajedno sa njihovim partnerima Dekonta iz Republike Češke.

Želimo u narednom periodu ići dalje sa novim investicijama, koje donose i nova zapošljavanja, ali i nove tehnologije u održivom upravljanju otpadom. Zbog specifičnosti obavljanja naše djelatnosti, poslovanje možemo obavljati samo unutar BiH. Radimo sa više od 1.000 klijenata, kako mikro, malih, srednjih, tako i velikih preduzeća. S obzirom da već djelujemo na tržištu Federacije BiH, u skorije vrijeme planiramo svoje poslovanje proširiti i na tržište Republike Srpske“, najavio je Hadžimujić.

Misija kompanije KEMIS – BH je da klijentima nude cjelovita, stručno svestrana, sigurna i troškovno prihvatljiva rješenja na području upravljanja otpadom i industrijskim čišćenjem.

“Imamo za cilj da naša kompanija preuzme vodeću ulogu među firmama koje su sposobne izvoditi cjelovit menedžment svih vrsta otpada. Naša vizija se zasniva na znanju utemeljenih tehnologija i metoda obrade“, objašnjava Hadžimujić.

Direktor KEMIS – BH dalje navodi da je tržište BiH u ovom segmentu poslovanja još uvijek nedovoljno razvijeno, djelomično i zbog neprepoznavanja otpada kao potencijalnog pokretača razvoja.

Svakako, da su nam u oblasti upravljanja otpadom potrebne nove zakonske regulative, kojim bi se definisalo kako upravljati sa pojedinim vrstama otpada. Time bi se otvorile nove poslovne ideje za investicije i nova upošljavanja. Upotreba otpada kao energenta bila bi veoma dobra investicija, jer BiH ima velike energetske potencijale, a kroz ovakav vid korištenja energije, napravile bi se znatne ekonomske uštede i smanjio negativni uticaj na okoliš”, zaključuje Hadžimujić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine