Investicije

Uskoro detalji ekonomskog plana EU za BiH i Zapadni Balkan


Evropska komisija će uskoro objelodaniti ekonomski i investicioni plan za zemlje Zapadnog Balkana među kojima je i BiH.

Cijeni se da će to biti učinjeno tokom predstavljanja izvještaja o napretku svake države.

Detalje o ovome jučer je otkrio komesar za politiku susjedstva i proširenje EU Oliver Vahrelyi govoreći na panelu Fondacije Konrad Adenauer u Berlinu.

On je kazao da se radi o trećem stubu u procesu EU integracija.

U narednim sedmicama predstavljamo veliki ekonomski i investicioni plan za region. Ogroman je jaz u pogledu ekonomskog razvoja između Zapadnog Balkana i EU. Što brže zatvorimo tu prazninu, brže počinjemo stvarati otporne, jake tržišne ekonomije za ljude i zemlje, brže će se oni moći integrirati i brzi dugoročni mir i stabilnost mogu se stvoriti u regiji”, kazao je Varhelyi.

Također, evropski komesar za proširenje je, kada je riječ o bržem pristupanju BiH i ostalih zemalja Uniji, najavio dinamičnost, te odvajanje od pristupa po poglavljima, fokusiranje na pitanja koja pripadaju i pregovaranje o tim pitanjima zajedno.

Oni koji brže isporučuju rezultate i koji su u stanju da izvrše sve zakonodavne reforme na otvaranju poglavlja, pa ako postoje i zakonodavne reforme i prije njihovog otvaranja obvezuje nas da ćemo pregovore o poglavljima zatvoriti u roku od godinu. Ovo je velika promjena u odnosnu na trenutnu praksu gdje poglavlja ostaju otvorena od pet do sedam godina bez puno napretka“, rekao je on.

Dodao je  da je EU potreban novi pristup zasnovan na ekonomskoj politici.