Tržišta i finansije

EK finansira javne emitere za 1.5 milona eura


Evropska komisija započinje novu seriju medijskih projekata, jer je nedavno odobren dvogodišnji program podrške javnim operaterima na zapadnom Balkanu, a uskoro se očekuje i nastavak tehničke podrške nezavisnim i profesionalnim medijima u cijelom regionu, rečeno nam je u Evropskoj komisiji.

Kako je pojašnjeno, što se tiče javnih operatera, cilj je ojačati nezavisnost i osposobljenost javnih operatera da tačno i objektivno, bez političke pristrasnosti obavještavaju javnost o svim događajima koji su u interesu javnosti.

U Delegaciji EU u Sarajevu su nam pojasnili da je BiH jedna od zemalja u regionu koja će biti korisnica programa tehničke pomoći Evropske komisije za medije javnog servisa na zapadnom Balkanu.

Program uključuje javne emitere i druge relevantne aktere, kao što su parlamentarni odbori zaduženi za pitanja medija, regulatorna tijela te upravna tijela javnih servisa. Od ovog mjeseca jedna od aktivnosti ovog programa je pružanje ekspertize i pomoći pri optimizaciji operacija usljed nepovoljne ekonomske situacije izazvane posljedicama pandemije kovid-19″, pojasnili su oni.

Program za civilno društvo i medije za 2020. nastaviće podršku medijima kao sektoru industrije u okviru IPA II, fokusirajući se na tehničku i podršku nezavisnim medijima u poboljšanju komunikacije s javnošću i ekonomske održivosti.