Novosti

Inžinjering 1 iz Jelaha otvorio novi pogon


Firma Inžinjering 1 iz Jelaha danas je svečano otvorila novi pogon namijenjen za proizvodnju i pravljenje koševa od armature maksimalne dužine do 18 m i prečnika fi 1500 proizvođača Schnell. Ovu firmu je osnovao Ahmet Hujdur 1990. godine kao samostalnu firmu za projektovanje, izvođenje i nadzor građevinskih radova.

Novootvoreni pogon će biti opremljen sa dvije mašine koje su nabavljene u isto vrijeme, a radi se o bušilicama za bušenje šipova Liebherr LB 28 i Bauer BG18H koje će omogućiti ovoj firmi da se aktivno uključi u gradnju autoputeva, mostova i velikih infrastrukturnih projekata kao što su termoelektrane i sl.

Ovaj pogon se nalazi na površini od oko 2000 kvadrata i u njemu je sada smještena jedna mašina koja je samo dio kompletne opreme, čija je vrijednost oko 2 miliona KM. Osim tih mašina koje su nabavljene, u posljednjih 12 mjeseci naša firma je investirala u svoj razvoj 5 miliona KM”, istakao je Mirsad Hadžić, izvršni direktor firme za finansije i nabavku.

Prema njegovim riječima Inžinjering 1 iz Jelaha u proteklom periodu se pretežno bavio izvozom, a u skladu sa zakonskim propisima.

Inžinjering 1 u posljednjih deset godina nije imao oscilacije u broju zaposlenih, tako da je svoj posao u ovoj firmi uvijek nalazilo 100-njak osoba. Iz ove firme pojašnjavaju da iako je prethodne godine bio veliki odliv radne snage iz naše zemlje ovu firmu niko nije napustio, ujedno predviđaju da će i u narednom periodu kada budu imali potrebu za novim radnicima, iste moći pronaći na lokalnom tržištu rada.

Autoput koji prolazi u našoj neposrednoj blizini kao i aktuelni projekti koji su u pripremi u našem okruženju, a uzimajući u obzir da raspolažemo i pogonima za proizvodnju betona, te opremom za prevoz i ugradnju istog, mašinama za iskop, autodizalicama daje nam za pravo da smatramo da ćemo biti nezaobilazan faktor u gradnji u budućem periodu”, – dodao je Hadžić, izvršni direktor firme za finansije i nabavku.

Današnjem svečanom otvorenju novog pogona prisustvovao je i premije ZDK Mirza Ganić, koji je za ZOS radio kazao:

Možemo konstatovati da ustvari imamo firmu ‘svjetsko a naše’, da svi budemo ponosni iz BiH, ZDK i iz Tešnja. Da imamo firmu koja upošljava sto radnika, koja ima najsavremeniju opremu i mašine koje rade na inostranom tržištu, da imamo firmu koja proizvodi, takve artikle da bi im pozavidjeli najveći proizvođači ove opreme i kad sve to sagledamo i vidimo da se to nalazi kod nas, onda evo kao premijer moram biti radostan. Moram čestitati vlasniku i direktoru ove firme. Moram se zahvaliti što svojim radom doprinose, cirkulaciji novca i obrtu kapitala, jer je to izuzetno važno kako za lokalnu privredu tako i za punjenje budžeta u ZDK. I evo kao čovjek sam impresioniran onim što sam danas ovdje vidio, zaista mi u BiH, u ZDK, i u Tešnju moramo da budemo zadovoljni i da pohvalimo i da stanemo uz ljude koji zapošljavaju i koji proizvode dodatnu vrijednost. Danas, firma Inžinjering 1 zaista proizvodi dodatnu vrijednost i ovo što smo vidjeli svjedoči, razvoju ovog kraja i u narednom periodu”, zaključio je Mirza Ganić, premijer ZDK.