Tema u fokusu

Babić: Uposlenici DDC MLS svojim radom i kvalitetom promoviraju BiH


Jedna od vodećih kompanija u oblasti industrije informacionih tehnologija u BiH, DDC MLS d.o.o. Sarajevo, čija je djelatnost outsourcing poslovnih procesa, od početka pandemije Covid-19 do danas uposlila je nova 242 radnika, te ostvarila sve svoje planove i prije predviđenog roka.

U ovom periodu došlo je do izuzetnog poslovnog rasta ove renomirane kompanije, pa je samim tim za 100 posto povećan i iznos planiranih investicija na 2 miliona KM u 2020.

Pandemija Covid-19 nije imala velikog uticaja, niti zaustavila planove, projekte i investicije ove kompanije, nego je prema riječima Kemala Babića, direktora DDC MLS d.o.o. Sarajevo, imala pozitivan efekat u smislu tržišta, gdje je iskazana veća potreba za digitalnim uslugama.

Sa direktorom Kemalom Babićem razgovarali smo o uticaju pandemije COVID-19 na poslovanje kompanije DDC MLS u Sarajevu, reorganizaciji poslovanja, planiranim projektima, investicijama i novom zapošljavanju do kraja 2020….

U kolikoj mjeri se pandemija koronavirusa odrazila na poslovanje kompanije DDCMLS d.o.o. Sarajevo u prvih šest mjeseci 2020.?

Pandemija Covid-19 nije u velikoj mjeri uticala na poslovanje kompanije DDC MLS d.o.o. Sarajevo, s obzirom da je gotovo u cjelosti proces rada digitalizovan, te neovisan u odnosu na tradicionalan način poslovanja. Na početku same pandemije, zbog uticaja iste na kretanja globalne ekonomije, kompanija DDC MLS je također imala sporiji rast. Ali, kako je vrijeme odmicalo, na tržištu je bila iskazana sve veća potreba za digitalnim servisima, koji su osnova djelatnosti kompanije DDC MLS. Naravno, to se pozitivno odrazilo na naše poslovanje u smislu rasta kompanije”.

Kakvi su rezultati poslovanja kompanije u prvih šest mjeseci 2020. ?

S obzirom da smo pratili razvoj pandemije na globalnom nivou, očekivali smo i radili procjene i planove za pandemiju, te transformirali način rada, prvenstveno kako bi osigurali zdravlje i sigurnost naših uposlenika. Također, aktivirali smo plan kontinuiteta poslovanja, koji je uključivao rad uposlenika od kuće. Tako da, ni u jednom trenutku nismo imali prekid rada, što se pozitivno odrazilo na prihode i profit kompanije. Po osnovu svih aktivnosti koje smo poduzeli, odnosno transformacije iz kancelarijskog rada u rad od kuće, kompanija je u međuvremenu rasla, a s njom i prihodi i profit.

Na početku pandemije Covid-19 najavili ste zapošljavanje većeg broja novih radnika. Da li se taj plan ostvaruje?

Kako sam već i spomenuo, kompanija je reorganizovala svoje poslovanje i nismo otpuštali zaposlene, već smo nastavili daljnje zapošljavanje. Od početka pandemije do ovog trenutka uposlili smo nova 242 uposlenika, te ostvarili planove i prije predviđenog roka.

U kolikoj mjeri je pandemija zaustavila ili usporila određene planove, projekte i investicije Vaše kompanije u 2020.?

Pandemija Covid-19 nije imala velikog uticaja niti zaustavila planove, projekte i investicije kompanije, čak naprotiv, imala je pozitivan efekat u smislu tržišta, gdje je iskazana veća potreba za digitalnim uslugama.

Da li će DDC MLS d.o.o. uspjeti realizovati sve planirane projekte i investicije u 2020.?

Naš inicijalni plan investicije u infrastrukturalnu i računarsku opremu bio je u vrijednosti od 1 milion KM. U međuvremenu, došlo je do rasta kompanije, pa se samim time i povećao iznos investicije, te bi trebao iznositi 2 miliona KM do kraja godine.

Koji faktori doprinose tome da je DDC MLS lider u svojoj djelatnosti u BiH i šire?

Najbitniji faktor rasta kompanije DDC MLS jesu njeni uposlenici, koji bezrezervno svojim radom i kvalitetom doprinose unaprijeđenju usluga kompanije. Na taj način promoviraju samu kompaniju, ali i Bosnu i Hercegovinu na tržištima Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo zajedno sa našim uposlenicima doprinijeli rastu kompanije, koja do kraja godine planira imati preko 1000 zaposlenih.


U kolikoj mjeri je DDC MLS socijalno odgovorna kompanija?

“Da, kompanija DDC MLS nastoji biti socijalno odgovorna, te pomoći u razvoju bh. drustva. Svoje stare računare donirali smo školama u cijeloj BiH (Sarajevo, Zenica, Banjaluka, Jajce itd.), više od 300 računara, kako bi smo pomogli razvoj i kvalitetu obrazovanja. Posebno smo ponosni, jer smo u prilici pomoći školama i učenicima, koji do sada nisu bili u prilici imati ili imaju manje uređen kabinet informatičke nastave, da imaju pristup savremenim računarima.

Da li ćete eventualno ponuditi usluge Vaše kompanije i na bh. tržištu?

“Kompanija DDC MLS je u cjelosti orijentisana prema izvozu i svoje usluge nudi na tržištima Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, te do sada nije imala priliku sarađivati na bh. tržištu.

Očekujete li rast prihoda i dobiti u 2020. i za koliko procenata više u odnosu na 2019.?

“K.B. Očekivan rast prihoda u 2020 godini je veći za 15 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je očekivani rast profita oko 2 posto u odnosu na 2019.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine