Industrija

Privrednicima omogućeno korištenje Garantnog fonda


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu usvojila programe tri federalna ministarstva kojima je privrednicima omogućeno korištenje sredstava Garantnog fonda, otvorenog kod Razvojne banke FBiH.

Riječ je o Ministarstvu razvoja, preduzetništva i obrta, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, te Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ciljevi ovih kreditno-garantnih programa su da, u uslovima otežanog poslovanja usljed pandemije virusa korona, bude obezbijeđena podrška privrednicima koji imaju problem u pristupu kreditnim sredstvima za održanje potrebne likvidnosti, održanje postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranje novih radnih mjesta.

Dva programa su iz nadležnosti Ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta – jedan je predviđen za preduzetnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, a drugi za mikro, mala i srednja preduzeća.

Ukupan iznos garancija po programu za preduzetnike i ostale samostalne privredne djelatnosti iznosi 50 miliona KM, a kredita za likvidnost, obrtna sredstva i investicije, te kratkoročne kredite 300.000 KM.

Kada je riječ o programu za mikro, mala i srednja preduzeća, ukupan iznos garancija je 150 miliona KM, a u okviru ovog programa krediti iznose do 1.250.000 KM i namijenjeni su za očuvanje likvidnosti, obrtna sredstva, investicije, te za kratkoročne namjene.

Garancije Fonda namijenjene su inicijalno, u periodu ne dužem od 12 mjeseci od dana proglašenja prestanka nesreće uzrokovane pandemijom virusa korona, jačanju kreditnog potencijala preduzetnika i ostalih samostalnih privrednih djelatnosti, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća za obezbjeđivanje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na privredu FBiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.

Cilj programa je očuvanje likvidnosti, postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranje novih radnih mjesta, kroz osiguranje lakšeg pristupa kreditnim sredstvima, saopšteno je iz Vlade FBiH.