Tema u fokusu

Reorganizacija i širenje portfolija naš su odgovor na novu realnost – Nelt BH


Zahvaljujući stalnom unaprjeđivanju kvaliteta i širenju asortimana usluga, kao i ulaganju u razvoj zaposlenih, kompanija Nelt BH, kao dio Nelt Grupacije, slovi za lidera u pružanju usluga visokog kvaliteta u oblasti distribucije i logistike u BiH i regionu.

U ovom trenutku Nelt BH sarađuje sa 14 kompanija, čijim se prodajnim programima bave u kontekstu distribucije, kao i njih desetak u domenu logistike.

U kolikoj mjeri se pandemija COVID -19 odrazila i na poslovanje Vaše kompanije?

Jasno je da smo svi pogođeni pojavom novog virusa. Bezbednost i zdravlje zaposlenih su za nas na prvom mestu. Takođe i redovno snabdevanje tržišta. Angažovali smo sve svoje kapacitete da zadržimo funkcionalnost organizacije sa fokusom na reorganizaciju. Iako i dalje postoje izazovi, vjerujem da ćemo, domaćinskim odnosom i ličnom odgovornošću svakog pojedinca, očuvati resurse kompanije i stvoriti dobre preduslove za narednu godinu.

Šta bi ste izdvojili kao karakteristiku Nelta ?

Prije svega, slušamo puls kompanije, ali i tržišta. Pratimo tokove prodaje i tržišne potrebe. Sa istim entuzijazmom vodimo sve prodajne programe – od lokalnih i domaćih, do jakih inostranih brendova. To je prepoznala i Svjetska Zdravstvena organizacija sa kojom smo započeli saradnju u domenu skladištenja medicinske opreme. Tendencija je da partnerstvo proširimo i na druge logističe usluge. Godinama smo poznati kao kompanija čija je osnovna delatnost distribucija. Sada želimo da stavimo akcenat i na druge usluge iz našeg portfolija– skladištenje, transport, izdavanje poslovnog prostora”.

Kakva je poslovna strategija kompanije ?

Naša strategija podrazumjeva održavanje poslovne djelatnosti i širenje distributivnog i logističkog djelovanja unutar BiH. Uvijek težimo da dokažemo sebi i tržištu da možemo više, a posljedično tome i bolje – nove saradnje, novi klijenti, jači angažman na tržištu. Svaki pojedinac kolektiva, u sferi svog djelovanja, radi na implementaciji svega navedenog”.

Kakvi su bili rezultati poslovanja u 2019. godini?

“Prethodna godina bila je od strateškog značaja za Nelt BH. Možemo se pohvaliti značajnom investicijom koju smo realizovali proširenjem distributivno-logističkog centra u Istočnom Sarajevu. Time smo stvorili odlične preduslove za dalji rast i razvoj. Sa dodatnim kapacitetima spremni smo za širenje poslovanja i uspostavljanje saradnje sa svim klijentima koji imaju potrebu za integrisanim logističkim uslugama, ali i u okviru same distribucije. Sa ostvarenim ukupnim prihodima od oko 200 miliona KM ostvarili smo rast od 8% u odnosu na 2018. godinu”.

Da li planirate nove investicije u 2020. ?

Stanje na tržištu je vrlo nepredvidivo, te se i sami nastojimo prilagodili promjenama. Nemamo u planu značajnije investicije do kraja godine, jer imamo raspoložive resurse, novu i modernu opremu koja može odgovoriti svim zadacima koje stoje pred nama. Sa druge strane, mi smo uvijek spremni za investicioni ciklus ukoliko vidimo dobru priliku.  Dugoročno, vjerujemo u oporavak tržišta i da će se krug stvaranja novih vrijednosti opet pokrenuti“.

Kompanija koja kontinuirano raste i bilježi uspjehe

Nelt na tržištu BiH posluje od 2006. godine. Dio je Nelt grupacije, poslovnog  sistema koji povezuje 4.000 zaposlenih u 15 kompanija na 11 tržišta Evrope i Afrike. Pored sjedišta u Istočnom Sarajevu, imaju regionalne distributivno-logističke centre u Banjoj Luci i Bijeljini, a cross-dockove u Mostaru i Bihaću. Trenutno zapošljavaju 360 ljudi. Zajedničkim naporima svih zaposlenih izgradili su kompaniju koja kontinuirano raste i bilježi uspjehe. Sarađuju sa svim tržišno orijentisanim domaćim i inostranim trgovinskim lancima, veleprodajama, malim i velikim privatnim radnjama, kioscima, apotekama, benzinskim pumpama i drugim maloprodajnim objektima. Briga o ljudima, dugoročna perspektiva, inovativnost, lična odgovornost i pobjednički mentalitet su osnova njihovih dobrih rezultata. Pored distribucije, rade komplet logističke usluge (skladištenje i transport). Cilj im je da se u budućnosti dodatno aktiviraju i u drugim sferama njihovog djelovanja kao što su usluge iznajmljivanja poslovnih prostorija unutar kompanije za potrebe drugih pravnih lica.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine