Novosti

Sjajna Hrvatska app photomath bilježi skoro 200 mil. preuzimanja


Najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija Photomath, koja fotografisanjem rješava matematičke zadatke, pred sam početak školske godine 2020./2021. nalazi se nadomak 200 miliona korisnika. To je dvostruko više nego prije dvije godine i barem 20 puta više nego 2014., kad je prvi put predstavljena.

Photomath je, po tome, preuzelo više ljudi nego što Rusija, Meksiko ili Japan imaju stanovnika. Riječ je o državama koje su po napućenosti na devetom, desetom i 11. mjestu na svijetu.

Apple je u ponedjeljak Photomath postavio za aplikaciju dana, App of the Day, u američkom AppStoreu. Iako u hrvatskom startupu ne znaju koliko im je to dalo dodatnog vjetra u leđa, jer kažu da kontinuirano rastu, a Apple ne dijeli podatke o uspješnosti ovakvih kampanja, sigurni su da su time dobili na vidljivosti na svom, pojedinačno najvećem tržištu. Iz SAD-a im je, naime, na početku dolazilo čak 60 posto korisnika. Koliko ih dolazi sada ne komentiraju.

Damir Sabol, osnivač i direktor Photomatha, čija je aplikacija dostupna globalno i na Appleovoj i na Googleovoj trgovini aplikacijama, kaže da su dosad zabilježili ukupno oko 195 miliona preuzimanja.

Vrlo brzo doći ćemo i do 200 milijuna preuzimanja na AppStoreu i Google Playu, a našu aplikaciju svaki mjesec aktivno koristi 28 milijuna korisnika“, kaže Sabol.

Po dosadašnjem tempu priljeva novih korisnika to bi se moglo dogoditi već u oktobru, a najkasnije do kraja ove godine.
Photomath je imao eksplozivan start, a i sada raste gotovo pa eksponencijalno. Krajem novembra 2014. tada nepoznati hrvatski startup predstavio se u finalu konferencije TechCrunch Disrupt u Londonu.

Ušao je u uži izbor četiri kandidata za titulu najboljeg europskog startupa. Nije osvojio žiri, ali je publika bila oduševljena. Tako je Photomath 24 sata kasnije na AppStoreu preuzelo više od 110.000 korisnika. Dan kasnije pola miliona, treći dan već je bio na 2,5 miliona, a prvu sedmicu zaključio je s čak pet miliona preuzimanja.

Godinu kasnije Photomath je dosegao 22 miliona preuzimanja. Prije dvije godine premašio je magičnih 100 miliona downloada i time se ustoličio kao apsolutno najpopularnija mobilna aplikacija iz Hrvatske te predvodnik domaće app ekonomije.

U posljednjih godinu dana Photomath snažno raste u broju zaposlenika. Trenutačno za njega radi već gotovo 200 ljudi. Sabol kaže da u Zagrebu zapošljavaju 65 stručnjaka i još deset u SAD-u. Usto, surađuju sa stotinjak studenata u Hrvatskoj, kao vanjskim suradnicima, te kreiraju globalnu mrežu profesionalaca u obrazovanju koji rade na razvoju novih sadržaja i usluga.

“Očekujemo konkurenciju. U našu nišu je već ušao Microsoft, a to bi želio i Google. No, Photomath ima vrlo dobru tehnologiju i vrlo dobru poziciju na tržištu te sam uvjeren da možemo suvereno konkurirati velikim tvrtkama”, ističe Sabol.