Tema u fokusu

Selimović: Samo investicije nas mogu izvući iz krize


Početna djelatnost kompanije Disk d.o.o. bila je trgovina građevinskim materijalima, a postepenim razvojem i u želji da odgovore potrebama kupaca na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i šire, odlučili su se na pokretanje vlastite proizvodnje. Danas je ova kompanija specijalizirana za proizvodnju limenih krovova i fasada i lider je u toj djelatnosti.

Na trenutnu krizu nastojimo gledati kao na šansu i iskoristiti sve mogućnosti za dalji napredak, kaže Mirza Selimović.

Ogroman uspjeh

Misija kompanije jeste proizvodnja prepoznatljivih, visokokvalitetnih proizvoda koji će, kako kvalitetom tako i cijenom, zadovoljiti i one najzahtjevnije kupce. Vizija kompanije jeste uvođenje najsavremenijih tehnologija u proizvodnju limenih krovova, te praćenje evropskih trendova i parametara po pitanju kvaliteta proizvoda i načinu organizovanja poslovanja. Kvalitet materijala od kojeg se izrađuju proizvodi, kao i kvalitetne prateće garancije za proizvode, koji su u skladu sa EU normama, su ono što nasu kompaniju izdvaja od konkurencije”, kazao je za Poslovne novine Mirza Selimović, iz kompanije Disk iz Živinica.

Kompanija Disk d.o.o. je uspjela dobiti zastupništvo fabrike MMK Metalurji za kompletan region. Ovo je ogroman uspjeh, kako za BiH tako i za ovu firmu. Koliki je to uspjeh dovoljno govori podatak da MMK Matelurji spada među 20 najvećih proizvođača limova na svijetu. Zahvaljujuci tome izvoze ravne limove i na tržište Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, a plan im je proširiti se i na ostale zamlje regiona. Na svim ovim tržištima predstavljaju značajan faktor na tržištu.

Nažalost, tržište naše države je, kao i u većini drugih oblasti, prilično nesređeno, ne postoji kontrola kvaliteta materijala koji se uvoze i prerađuju, pa se vrlo često susrećemo sa nelojalnom konkurencijom i materijalima iz druge ili čak treće klase, a koji se prodaju kao prva klasa. Na ovaj način pojedinci ostvaruju enormne marže na račun kvaliteta. Nažalost, takav pristup dugoročno prijeti da se lim kao najkvalitetniji pokrivni materijal od kupaca osudi i odbaci kao nekvalitetan. Ponovio bih, kvalitetan lim korišten za izradu limenog krova je najidealnije rješenje za pokrivanje kako stambenih tako i poslovnih objekata. Naša firma je stekla povjerenje naših klijenata, prepoznali su iskrenost našeg pristupa i to je jedan od glavnih razloga ovakvih rezultata“, istakao je Selimović.

Trenutna situacija sa koronavirusom prouzrokovala je otkazivanje sajmova, otežala im komunikaciju i sastanke sa trenutnim i potencijalnim klijentima, a možda najveći problem od svega im je ogromna doza neizvjesnosti u poslovanju.

Pozitivni rezultati

Međutim, bez obzira na sve navedeno, mi uspijevamo zadržati pozitivne rezultate i ove godine. Istina, uz dosta više napora. Situacija je ozbiljno analizirana i napravljeni su određeni potezi koji su doprinijeli tome da nastavimo sa pozitivnim trendom. Iskustvo poslovanja u kriznim situacijama kao i obrazovanost kadrova smatram glavnim razlogom ovakvih rezultata. Na trenutnu krizu nastojimo gledati kao na šansu i iskoristiti sve mogućnosti za dalji napredak”, kaže Selimović.

Dodao je da su na početku krize uposlenicima obećali da neće nikoga otpuštati i da neće smanjivati plate, te da su zajedno u ovome, te da će dijeliti ono što su do sada zaradili.

Željeli smo našim uposlenicima, koji imaju svoje porodice i kojima je rad u našoj firmi jedini izvor prihoda, dati sigurnost i skinuti bar dio brige što se tiče egzistencije. Smatram da je ovo doprinijelo dodatnom timskom radu i angažmanu svih pojedinačno tako da zajednička borba svih nas daje dobre rezultate. Pored postojećih uposlenika, u proteklom periodu firma Disk proširila je svoj tim sa novim uposlenicima, dodatno su investirali u opremu i nisu odustali niti zaustavili bilo koju od planiranih ili započetih investicija. Smatramo da su investicije nešto što nas sve zajedno može izvući iz krize i jako je bitno da svi u BiH budemo hrabri i da investiramo. Jedino investicijama možemo zadržati nivo uposlenih, potrošnju, a samim tim i ekonomski razvoj“, zaključio je Selimović.


Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine