Novosti

Mitrović – Branković : Sprečavanje nelegalnog prevoza putnika na međunarodnom i međuentitetskom nivou


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i zamjenik ministra Nedžad Branković  su danas  održali sastanak sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i članovima Udruženja prijevoznika u međunarodnom cestovnom prevozu putnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su u ime VKTBiH prisustvovali potpredsjednik Ahmet Egrlić i direktorica Sektora za promet i komunikacije Sabrina Teskeredžić, dok su u ime Udruženja prevoznika sastanku prisustvovali Ivan Kovačević, Ratko Močić, Safudin Čengić, Dejan Mijić i Nedžad Siočić.

Predstavnici prevoznika su pozdravili postupanje Ministarstva u vezi sa izmjenama Pravilnika o registraciji te mogućnosti privremene obustave prijevoza na međunarodnim i međuentitetskim autobusnim linijama. Također, informirali su prisutne o izuzetno teškom stanju u oblasti međunarodnog prijevoza i iznijeli prijedloge za njegovo poboljšanje.

Na sastanku je dogovoreno poduzimanje aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom i međuentitetskom prevozu, te upućivanje Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu u BiH u parlamentarnu proceduru. U dijelu koji se odnosi na sankcioniranje nelegalnog prevoza putnika, u oktobru je najavljeno pokretanje kampanje protiv nelegalnog prevoza, navodi se u saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH.