UPFBiH od Vlade FBiH traži prolongiranje obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja

UPFBiH od Vlade FBiH traži prolongiranje obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine od Vlade Federacije BiH traži prolongiranje početka radova na rekonstrukciji tunela Crnaja i obustave saobraćaja na magistralnoj cesti M-17 koja povezuje sjever i jug naše države, na dionici Jablanica-Konjic.
U pismu upućenom Federalnoj vladi, iz UPFBiH insistiraju na hitnom sastanku na kojemu bi bilo precizno dogovoreno neometano odvijanje saobraćaja na ovoj dionici te da se obustava saobraćaja ne primjenjuje prije održavanja sastanka.

Radi se o jednoj od najprometnijih dionica u državi i obustava saobraćaja rezultirala bi nesagledivim posljedicama i ogromnim štetama za privredne subjekte u Bosni i Hercegovini, a naročito će se to odraziti na privrednike Mostara, Jablanice, Konjica, ali i za trgovce, turističke i ugostiteljske firme i sve one čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara. Za privredu BiH koja već trpi velike posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19, obustava saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja, je dodatni udarac od kojega će se još teže oporaviti u narednom periodu“, naglašavaju u UPFBiH.

U UPFBiH kažu da su iznenađeni odlukom Vlade FBiH da se krene u realizaciju projekta rekonstrukcije tunela Crnaja, jer je na zajedničkom sastanku predstavnika UPFBiH, Vlade FBiH i nadležnih tijela zaduženih za saobraćajnice dogovoreno da se gradi novi tunel, a ne rekonstruira postojeći.

Podsjećaju na član 73. Zakona o cestama FBiH kojim je definirano da “Zabrana ili ograničenje saobraćaja mora se pravovremeno objaviti putem sredstava javnog informiranja ili na drugi pogodan način prema mjesnim prilikama i označiti odgovarajućim saobraćajnim znakovima na cesti.“, što u slučaju obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja nije urađeno.

UPFBiH će formirati ekspertni tim koji će biti na raspolaganju svim članicama Udruženja koje se odluče na sudske tužbe sa zahtjevima za naknadu štete koju će pretrpjeti, a do koje će nesumnjivo doći ukoliko se istraje na obustavama saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.