Tema u fokusu

Chicago Vein Institut Sarajevo izrastao u referentni flebološki centar u regionu


Iza prve i jedine flebološke poliklinike u Bosni i Hercegovini, Chicago Vein Institute u Sarajevu (CVI), posvećene dijagnozi i liječenju venskih oboljenja je šest godina profesionalnog rada, tokom kojih je uspješno izliječeno više od 4.000 pacijenata.

Za to vrijeme Chicago Vein Institute je izrastao u referentni flebološki centar u ovom dijelu Evrope, gdje na dijagnostiku i liječenje vena najsavremenijom laserskom metodom dolaze pacijenti iz cijelog svijeta.

Zahvaljujući tome, Bosna i Hercegovina je sada visoko rangirana na svjetskoj ljestvici kada je u pitanju dijagnostika i liječenje u ovoj specifičnoj grani medicine.

Sa Ajlom Šunje Šabanović, vlasnicom i direktoricom Chicago Vein Institute, koja je sa svega tri godine izbjegla sa svojim roditeljima u ratnom vihoru iz BiH u SAD, razgovarali smo o razlozima za otvaranje jednog ovakvog instituta u BiH, o njenim iskustvima na rukovodećoj poziciji u institutu, o prednostima laserske metode liječenja vena, kao i o budućim poslovnim planovima…………

U SAD ste dugo godina radili u vlastitoj privatnoj flebološkoj poliklinici. Zbog čega ste odlučili da se vratite u BiH i ovdje otvorite najsavremeniji institut za liječenje vena?

Moj razlog za povratak u BiH je najviše vođen željom da bh. građanima pružimo medicinsku uslugu u oblasti liječenja vena na svjetskom nivou. Moj otac dr. Mensur Šunje je otvorio Chicago Vein Institute u Chicagu još 2005 godine. Kad smo Chicago Vein Institute otvorili i u Sarajevu 2014. godine, imali smo dosta iskustva u ovoj oblasti medicine, a vidjeli smo da u BiH fali jedan ovakav referentni centar. Venska oboljenja su vrlo česta pojava u svakoj populaciji i bh. pacijenti nisu imali adekvatnu zdravstvenu uslugu u ovoj oblasti, pa se pojavila prilika da to mi promijenimo. Moja porodica je 1993. godine protjerana iz Mostara i uvijek smo bili jako vezani za našu domovinu. Roditelji su odgajali sestru i mene da uvijek znamo odakle smo došli i da konstantno radimo najbolje što možemo, s ciljem da se odužimo našoj domovini. Vođeni svim tim činjenicama, odlučili smo da otvorimo polikliniku u BiH i ponudimo našim ljudima najbolji nivo usluge i najbolju moguću njegu. Za mene je to bio veliki profesionalni izazov, jer sam bila u prilici da stvorim nešto novo u domovini. Te 2014. godine nisamo mogli ni pomisliti da će CVI Sarajevo biti uspješan kao danas i to je nešto na šta sam mnogo ponosna”.


Predstavite nam ukratko Chicago Vein Institute Sarajevo?

Chicago Vein Institute Sarajevo postoji od 2014 godine i mi smo prva i jedina flebološka poliklinika u BiH. Flebologija je oblast medicine koji je iskljućivo posvećena dijagnozi i liječenju venskih oboljenja. U našoj poliklinici radimo sve, počev od dijagnostike do kompletnog liječenja i praćenja stanja pacijenata do godinu dana nakon završenih procedura. Isto tako riješavamo vaskularne ulkuse, koji su vrlo česti kod pacijenata sa dugogodišnjim problemima sa venama. Ti ulkusi znaju biti vrlo bolni, tako da nam je posebno zadovoljstvo kada ih saniramo pacijentima. Laserska metoda dijagnostike i liječenja venskih oboljenja odobrena je u Americi početkom 2002. i smatra se revolucionarnom u medicini. Mi u poliklici koristimo iste aparate (lasere, ultrazvučne aparate, tumescentne pumpe itd.), kao sto se koriste u našoj matičnoj kući, Chicago Vein Institute u SAD. Cilj nam je da u BiH pružimo isti kvalitet rada i nivo posvećenosti koji pružamo pacijentima u SAD. Trenutno imamo osam zaposlenih u poliklinici i konstantno širimo tim. Za šest godina koliko postojimo, uspješno smo izliječili više od 4.000 pacijenata”.

Koje su prednosti laserske metode liječenja vena u odnosu na klasične metode ?

“Klasične metode liječenja vena, kao što su stripping ili tzv. čupanje vena, jako su bolne, neugodne i zahtijevaju dugotrajan oporavak pacijenata. Pacijent mora uzeti bolovanje , jer se zahvat radi u totalnoj anesteziji. Obavljeni zahvat nije garancija da se problemi s venama neće vratiti, a pacijent je dugo vremena na bolovanju. Moderne metode koje mi obavljamo su komforne za pacijenta, ne zahtjevaju totalnu anesteziju, a pacijenti su odmah nakon zahvata pokretni i ne remeti im se svakodnevni život. Procedure traju maksimalno 2 sata i svo vrijeme pacijent je budan, može čitati i slušati muziku ili uživati u ugodnoj konverzaciji sa našim timom, dok traje procedura. Mi pratimo svaki novitet koji se desi u oblasti flebologije tako da, čim se pojavi neka još savršenija metoda, mi ćemo je sigurno obavljati u našoj poliklinici sa ciljem da je pacijentima što lakše i prijatnije u našem insititu”.

Koji faktori doprinose da je Chikago Vein Institute lider u liječenju bolesti vena u BiH, ali i regionu?

“Puno faktora doprinose toj činjenici. Prvi i najbitniji je naše osoblje. Naši ljekari su trenirani u našem institutu u SAD. To znači da su mimo završenog medicinskog fakulteta u BiH, imali i dodatne edukacije u SAD. Osim stručnosti osoblja, veliku ulogu igra i njihova ljubaznost, jer nastoje da pacijentima proces liječenja učine što ugodnijim. Dodatni faktor koji nas čini posebnim, jeste to što u našoj poliklinici u Sarajevu koristimo iste aparate i material, koji se koristi u našoj poliklinici u SAD. Pokušavamo da promijenimo mišljenje naših pacijenata o zdravstvu u BiH. Otvaranjem naše poliklinike i pružanjem usluga na svjetskom nivou, hoćemo da pokažemo bh. građanima da ne moraju putovati van svoje zamlje, kako bi dobili vrhunsku zdravstvenu uslugu. Ali, isto tako i da pacijenti iz cijelog svijeta dolaze u CVI Sarajevo, kao svijetski referentni centar za liječenje venskih problema”.

Ko su najčešći pacijenti Vaše poliklinike, koliko godišnje ukupno uradite laserskih zahvata, te koliko košta ovakav jedan zahvat?

Dolaze nam pacijenti iz cijelog svijeta. Dosta pacijenata imamo iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Švedske i Njemačke, a imali smo i pacijente iz Izraela, SAD i sa Filipina. Naravno, najčešći pacijenti koji nam dolaze su iz BiH. Prednost procedura koje mi obavljamo u našoj poliklinici jeste što su brze i nemaju period oporavka, a pacijenti su odmah pokretni i mogu nastaviti sa svakodnevnim obavezama. Procedure ne zahtjevaju kompletnu anesteziju, što znači da je pacijent budan i komunicira sa nama tokom trajanja zahvata i odmah nakon toga odlazi kući. Veoma smo sretni kad pacijentima rješimo vrlo opasan i zahtjevan problem sa venama za par sati i da tegobe i bolovi, koje je godinama osjećao, konačno nestanu. Godišnje uradimo više od 500 laserskih zahvata na venama i 1000 dijagnostičkih pregleda, a tretiramo i više stotina pacijenata sa stvorenim ranama, koje su nastale kao posljedice problema sa venama. Cilj nam je uvijek bio da pružimo najbolji kvalitet usluge, a da je cjenovno pristupačna građanima u BiH.

Kakva su Vaša iskustva tokom dosadašnjih šest godina rada u CVI Sarajevo ?

“Otvaranje ovog instituta predstavlja veliki uspjeh za mene i moj tim. Malo je reći da sam ponosna na ekipu koji radi uz mene posljednjih šest godina. Otvoriti ovu vrstu poliklinike u BiH nije bilo jednostavno. Nisam ni slutila šta me čeka, jer mi je bila nepoznanica način i fukncionisanje bh. sistema zdravstva. Imala sam ogromnu sreću što sam imala kompletnu podršku svoje porodice i odmah zaposlila najbolji tim. Kao u svakom biznisu, bilo je vrlo teških trenutaka, jer sam se snalazila u novoj sredini. Ali, zahvaljujući mojoj upornosti, svaka prepreka je bila prevaziđena i iz toga sam izašla jača i iskusnija. Vjerujem u svjetlu budućnost BiH, zbog svih novih mladih i entuzijastičnih ljudi, koji se svakodnevno bore za svoju egzistenciju.

Koji su Vaši daljnji planovi i projekti u BiH ?

Smatram da BiH ima ogroman potencijal, a očekujem i sjajnu budućnost za CVI Sarajevo. Naš početni cilj je bio i ostao da se vratimo BiH i pružimo našim ljudima najbolju zdravstvenu uslugu. Naši planovi su da nastavimo sa rastom i usavršavanjem naših usluga, zaposlimo što više mladih i edukovanih kadrova, te osiguramo bolju budućnost za naše građane i državu. Mi smo za ovih šest godina uspijeli da postanemo referatan insititut u ovom dijelu Evrope, gdje na liječenje dolaze pacijenti iz cijelog svijeta. U daljnjem periodu očekujem još brži razvoj našeg instituta i mnogo više zadovoljnih pacijenata.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine