Novosti

Bethesdom i ZeniMax Media u vlasništvu Microsofta za 7.5 milijardi dolara


Od juče je ZeniMax Media, zajedno s Bethesdom i hrpom drugih timova u vlasništvu Microsofta. Poznati novinar Džejson Šrejer je par minuta prije zvanične objave na svom Twitter profilu prenio vijest, ali zelenom taboru nije trebalo dugo da se oglase.

Akvizicija koja je koštala 7,5 milijardi dolara timu Xbox donosi IP-ove i serijale među kojima su Doom, Fallout, The Elder Scrolls, Wolfenstein, Dishonored, The Evil Within, Prey, Quake, pa i nadolazeći znanstveno-fantastični RPG Starfield.

Putem službenih Xboxovih stranica oglasio se šef Fil Spenser koji je rekao da je ovo poseban dan.

Danas je poseban dan zato što nekima od najuspješnijih timova u igraćoj industriji želimo dobrodošlicu u Xbox. Oduševljeni smo što možemo objaviti da je Microsoft sklopio sporazum oko akvizicije ZeniMax Media, matične kompanije Bethesda Softworksa. Kao jedan od najvećih timova i izdavača čije su igre bili hitovi, Bethesdu čini 2.300 izuzetno talentovanih ljudi koji rade u studijima širom svijeta i koji uključuju Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog i Roundhouse Studios”, rekao je Spenser.

Spenser nije rekao šta to znači za buduće vlasnike PlayStationa 5, ali je rečeno da će sve nove igre ovih timova biti dostupne putem njihove Xbox Game Pass pretplate.