Novosti

Uskoro prvi Vjetropark EPBiH


Vjetropark “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Iz Luke Ploče u Hrvatskoj, preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do podveleškog platoa, obavljen je prvi specijalni transport opreme za Vjetropark “Podveležje”.

U prvom kontingentu, na lokaciju vjetroagregata broj 8, dovezena su tri segmenta tornja, pojedinačne dužine od 14 do oko 29 metara.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Senad Salkić prisustvovao je realizaciji prvog transporta kada je kazao da je kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove fabrike u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

“Očekujemo da u narednom periodu, svake noći bude vršen njen transport na gradilište. Sukcesivno će se izvoditi i montaža vjetroagregata na njihovim lokacijama, tako da će u okviru našeg dinamičkog plana do kraja ove godine najveći dio Vjetroparka biti i završen, kako bismo u prvom kvartalu naredne godine pokrenuli proizvodnju električne energije”, naglasio je Salkić.v

U narednim danima, na gradilište Vjetroparka bit će transportirano preostalih 57 segmenata tornjeva vjetroagregata i 45 lopatica.s