Novosti

Asocijacija drvne industrije i šumarstva VTK BiH -Neophodna podrška institucija


Sjednica Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, održana je preko zoom platforme, a glavna tema sastanka bila je negativna posljedica pandemije virusa COVID-19 na poslovanje kompanija drvnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Na online sastanku prezentirana je vanjskotrgovinska razmjena drvnog sektora u razdoblju I- VIII mjeseci 2020. godine i tom prilikom je istaknuto da je izvoz iznosio 810.751.661 KM ili 8,4% manje nego u istom periodu 2019. godine, te da su sve grupe proizvoda imale manji izvoz, osim građevinske stolarije i montažnih drvenih kuća koje su ostvarile povećan izvoz.

Ipak, evidentan je trend povećanja izvoza u poređenju s prvim polugodištem 2020. , dok je augustu mjesecu 2020. godine ostvaren veći izvoz nego u augustu prošle godine.

Uvoz drvnog sektora je iznosio 235.907.089 KM ili 29,7% manje nego u istom periodu 2019. godine i sve grupe proizvoda ostvarile su manji uvoz. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 343,6%.

Razmatrajući aktualnu problematika vezanu za poslovanje, konstatovano je da su kompanije uglavnom sačuvale radnike i imaju narudžbe za naredna 2-3 mjeseca, ali da postoji velika neizvjesnost i nesigurnost za plasman u narednom periodu.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, kako je istaknuto, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, mjere za ublažavanje negativnost posljedica pandemije su bile simbolične ili nikakve za drvni sektor, tako da je za očekivati da će se kompanije sve teže nositi s problemima ako organi vlasti na svim nivoima ne shvate ozbiljnost situacije i potrebu brzog djelovanja.

Zbog orijentacije drvnog sektora na izvoz i velikih potencijala s kojima raspolaže, članovi Asocijacije od nadležnih institucija traže: usvajanje zakona o smanjenju poreza i doprinosi na plate srazmjerno smanjenju prihoda, jer će veće aktiviranje proizvodnje i izvoza zahtijevat i dodatno zapošljavanje; nesmetan prolazak poslovnih ljudi koji imaju pozivna pisma i koja imaju negativne testove na COVID; da se iz fonda koji je formiralo Vijeće ministara BiH, tj. Odbor za socioekonomsku podršku privredi ili iz drugih izvora subvencionira plaćanje testova za radnike BiH kompanija i montažere koji moraju često ići u zemlje EU, kao i za finansiranje dezinfekcionih sredstava koja kompanije moraju da koriste za svakodnevnu upotrebu i održavanje proizvodnih pogona nekontaminiranim; da se sagleda mogućnost finansijske podrške izvozu, pripremi izvoza i likvidnosti kompanija drvnog sektora.

Članovi Asocijacije očekuju podršku nadležnih institucija s obzirom na poteškoće s kojima se susreću i neizvjesnost u budućem periodu, a riječ je o sektoru koji ima vlastitu sirovinu i jedini je koji ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Po okončanju propisane procedure, ovi stavovi i inicijative, definirani zaključcima Asocijacije, biće upućeni nadležnim institucijama.