Tema u fokusu

Sada je više nego ikada neophodna podrška rasterćenju privrede u BiH


Vijeće stranih investitora (VSI)/Foreign Investors Council (FIC), osnovano 2006. godine, neprofitna je poslovna asocijacija koja predstavlja interese investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini. Okuplja 70 najvećih domaćih i stranih kompanija koje su do sada investirale u BiH više od 9 milijardi KM, a zapošljavaju više od 20.000 bh. građana

I pored dobro poznatih izazova sa kojima se bh. privreda susreće već godinama, pandemija COVID-19 donijela je dodatne izazove za realni sektor u BiH. Na sreću, većina članica Vijeća stranih investitora u BiH uspjela je očuvati poslovanje i radna mjesta, iako je došlo do značajnog smanjenja obima posla, a time i do pada prihoda.

S tim u vezi, prema riječima Branimira Muidže, predsjednika Vijeća stranih investitora u BiH, njihovi planovi za reinvestiranje dobiti u ovoj godini vjerovatno će biti odgođeni kako bi se nadomjestili izvjesni gubici.

“Sada je više nego ikada neophodna podrška države u smislu rasterećenja gospodarstva. Svjesni da treba nešto više vremena da ovi napori donesu rezultate, ipak smatramo da provedba politika u tom pravcu nema alternativu i da donositelji odluka trebaju što žurnije dosljedno pristupiti realizaciji mjera s ciljem postizanja oporavka, bolje konkurentnosti i rasta domaće ekonomije“, istaknuo je Muidža.

Šta je Vijeće stranih investitora u BiH učinilo kako bi olakšalo poslovanje bh. kompanijama u vrijeme pandemije COVID-19?

„Od trenutka proglašenja izvanredne situacije u Bosni i Hercegovini, stavili smo naše resurse i stručnost na raspolaganje relevantnim razinama vlasti u cilju iznalaženja najboljih opcija za minimiziranje posljedica na ekonomiju. Sudjelovali smo u davanju amandmana na Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica FBiH (tzv. Korona zakon), pri čemu smo uspjeli da naš prijedlog u vezi s referentnim razdobljem isplate subvencija bude uvažen i ubačen u konačan tekst Zakona. Na razini BiH smo Vijeću ministara uputili Prijedlog mjera članica Vijeća u oblasti neizravnih poreza, kao i prijedlog drugih ekonomskih mjera na razini entiteta. Posebno smo zahvalni Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je zapravo i nadležno za strane investicije i međunarodnu trgovinu, što su nas ažurno obavještavali i konzultirali u pogledu mjera i stanja uvoza i izvoza robe. Sudjelovali smo i u kreiranju liste esencijalnih proizvoda za tzv. zelene koridore u okviru zemalja CEFTA-e. Velika podrška u kriznim momentima je bila i Vanjskotrgovinska komora BiH, koja je naš dugogodišnji partner i sa kojom smo u vrijeme pandemije uspjeli organizirati edukacije za kompanije u pogledu novonastale situacije, s aspekta oporezivanja, radnih odnosa, zaštite osobnih podataka itd.“

Koji su sada najveći izazovi u operativnom poslovanju kompanija i kakve su preporuke VSI-a u BiH za njihovo prevazilaženje?

Najveći izazov u operativnom poslovanju kompanija i dalje predstavlja administracija koja je jako velika, složena, skupa i pri tome neučinkovita. Što se tiče preporuka za prevazilaženje sadašnje situacije, VSI je nadležnim institucijama već uputio konkretne prijedloge. Osim naših standardnih preporuka koje idu u pravcu veće predvidivosti poslovanja i veće vladavine prava, predložili smo i različite mjere za ukidanje parafiskalnih nameta na svim razinama u vidu smanjenja cijena struje za gospodarstvo, nastavak i intenziviranje izgradnje Koridora Vc kao i ostalih kapitalnih investicija – kao jedna od ključnih mjera za opstanak gospodarstva i domaćih kompanija; smanjenja koncesijskih naknada za 30% za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti; osiguranja stvarnog proračuna za pomoć ekonomiji prenamjenom proračunskih sredstava; omogućavanja poslodavcima neoporezive isplate povećanja plaća (ili bonusa) na temelju rada u otežanim uvjetima; usvajanje programa ‘Korona ili COVID-19 zajam za obrtna sredstva’ kao mjeru pomoći namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima; produžetka važenja osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, putovnica i radnih dozvola tako da se produžava valjanost isprava najdulje 30 dana od dana službenog prestanka epidemije; usvajanja urgentnih mjera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju itd.“

Kakve će posljedice globalna pandemija imati na investicione planove kompanija u BiH i kakva su Vaša očekivanja i planovi u narednoj godini i dalje?

Nezahvalno je prognozirati ishod i to kakve će posljedice globalna pandemija imati na investicione planove kompanija, ali je sigurno da je stavila pred izazov sve biznise, i velike i male. Stoga je sigurno da će investitori poduzeti oprezne financijske akcije, i preventivne i korektivne, kako bi se osigurala sveukupna financijska likvidnost te da će se mnogi investitori usredotočiti na kratkoročne ciljeve”.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine