Tema u fokusu

Banovići: Pozitivan primjer usklađenosti razvoja privrede i infrastrukture


Administrativne olakšice i poticajne mjere spremne su za nove investitore i ulaganja u Poslovnoj zoni Sadnice. Na površini od 240.750 kvadratnih metara raspoređeno je 45 parcela za izgradnju objekata iz oblasti proizvodne, obrtničke, zanatske, trgovinske, poljoprivredne i drugih djelatnosti.

Izgradnja prve poslovne zone i obezbjeđenje uslova za investiranje na području općine Banovići bili su zadnjih godina, kako je za Poslovne novine kazao načelnik Midhat Husić, u fokusu rada ove lokalne zajednice. Izvršena je analiza parafiskalnih nameta, smanjene su administrativne takse za registraciju djelatnosti, a izdvajana su i značajna sredstva za poticajne mjere i izgradnju infrastrukture, što je doprinijelo značajnom poboljšanju poslovnog, ali i društvenog ambijenta u Banovićima.

Povećan broj zaposlenih za 5,6 posto

U odnosu na ostalih dvanaest administrativnih jedinica Tuzlanskog kantona, općina Banovići predstavlja pozitivan primjer usklađenosti razvoja privrede i infrastrukture i pripada srednje razvijenim lokalnim zajednicama. Takođe smo ubjedljivo prvi u Tuzlanskom kantonu po zaposlenosti. Prošle godine zabilježeno je povećanje zaposlenih za 5,6 posto i smanjenje broja nezaposlenih za 9,9 posto“, kazao je Husić.

U Banovićima egzistira 948 poslovnih subjekata od kojih je 251 ili 24,48% iz oblasti trgovinskih djelatnosti, 131 iz oblasti saobraćaja i skladištenja ili 13,82%, a zatim slijede uslužne i druge djelatnosti sa 108 subjekata ili 11,39%. Značajan segment je i poljoprivreda koja ima 24 privredna subjekta čijom proizvodnjom se bavi 235 domaćinstava.

Rudnik mrkog uglja Banovići d. d. zapošljava 2.787 osoba, što je skoro polovina ukupnog broja zaposlenih, a ujedno generiše i najviše prihoda i čini polovinu ukupnog društvenog dohotka. Pored rudarstva, značajna privredna grana je i prerađivačka industrija.

Brojne olakšice

Općina Banovići u proteklom periodu bilježi povećanje broja registrovanih fizičkih lica obrtnika, koji čine preko 80 posto ukupnog broja registrovanih privrednih subjekata. Rezultat je to napora lokalne zajednica da olakša poslovanje privrednim subjektima kroz različite mjere za unapređenje poslovanja. Također, u ovoj smo godini, po osnovu različitih pogodnosti za pravna, fizička i lica koja obavljaju neku djelatnost, oko 870 obveznika oslobodili različitih naknada, a umanjenja je ostvarilo oko 1.400 obveznika. Za poticajne mjere poduzetništvu i poljoprivredi dodijelili smo značajna sredstva, i to 60 hiljada KM za proljetnu sjetvu, 40 hiljada za subvencije proizvodnje mlijeka, 22 hiljade za nabavku plastenika, 20 hiljada za registraciju novih preduzeća i 15 hiljada za razvoj novih poslovnih ideja“, kaže Husić.

Poslovna zona je trenutno najveće gradilište koje će unaprijediti poslovni i poduzetnički ambijent te podstaći zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta u novim djelatnostima i proizvodnim aktivnostima. Prvi investitor je izgradio poslovni objekat, a na raspolaganju su još 43 građevinske parcele sa cijenom zemljišta od 11,50 KM po kvadratnom metru.

„U proteklom periodu u izgradnju komunalne i putne infrastrukture uloženo je oko 13 miliona KM, jer nam je važno da ukupni razvoj općine Banovići prati i razvoj infrastrukture“, istakao je Husić.

Sa susjednim opštinama Banovići rade i na dugoročnom rješavanju pitanja sanitarnog odlaganja otpada u okviru regionalne sanitarne deponije „Eko-Sep“. Za investiranje u ovu općinu zainteresovani su Bingo iz Tuzle, Termoglas iz Živinica, Nurković company, Prevent i drugi.