BiH i Hrvatska potpisale sporazum o rekonstrukciji mostova

BiH i Hrvatska potpisale sporazum o rekonstrukciji mostova

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića, boravio je danas u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj, gdje su potpisali Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici, između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regiona i da je za BiH i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regiona. Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo s održavanjem međudržavnih mostova, za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za vanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz Budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa BiH u iznosu od oko dva miliona KM za narednih pet godina” istaknuo je  Mitrović.

Dodao je će izgradnjom mostova sa susjednim zemljama, mreža autocesta u BiH biti povezana na evropsku prometnu mrežu, što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje u zemlje Evrope.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj prometnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagirati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje s prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne saradnje”, rekao je Butković.

Najnoviji tekstovi

Top TEKSTOVI

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.