Novosti

Preko 70 miliona za kazne u prometu duguju građani BiH


Građani Bosne i Hercegovine za počinjene prometne prekršaje duguju više od 70 milionna konvertibilnih maraka (KM), a samo u ovoj godini nije plaćeno šest miliona maraka kazni, podaci su Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka.

Bosna i Hercegovina ima određene metode kažnjavanja neplatiša, ali se oni niti vozila kojima upravljaju ne sklanjaju s prometnica. Zakonska reforma je nužna, ističu eskperti iz ove pravne oblasti.

Da bi određena prometna kazna bila uvedena u zastaru, potrebno je pet godina. Međutim, mjere poput neprodužavanja prometnih isprava nemaju značajan učinak na počinitelje prekršaja, budući da se mijenjaju vlasnici vozila i navode pogrešna imena vozača. Da bi samo utvrdili aktualni okvir dugovanja u ovoj oblasti, da sve praktično zbroje, u Agenciji za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA, trebaju dva dana.

Ukupni dug trenutno je u Federaciji BiH gotovo 47 miliona maraka, u Republici Srpskoj gotovo 24 miliona maraka te u Distriktu Brčko tri miliona. Usporedbe radi, samo početkom godine, ukupni je iznos bio skoro šest miliomna manji.

Osoba s neplaćenim kaznama bit će isključena iz prometa, ali samo privremeno.

Ševal Kovačević, ekspert u oblasti prometnog prava: “Ako imate ljude koji prave po 200 – 300 prekršaja, vozilo je opasno sredstvo, zamahnuto u pokretu, to je mitraljez, to je oružje. To se evidentira, ali ne kažnjava. Zakonodavac je ostavio dovoljno prostora da se smije koristiti vozilo na tuđe ime, ali istodobno nije postavio da se takvo sredstvo automatski oduzima, utvrdi li se da prekršitelj ima deset ili više prekršaja”.

Nemogućnost registracije automobila ne sprječava počinitelja kazni da nastavi voziti. Svjedoči tome i činjenica da “rekorder” iz Sarajeva u godini uspije skupiti novih 50-ak hiljada kazni u prometu.