U kompaniji Airvent radna sedmica završava petkom u 12 sati

U kompaniji Airvent radna sedmica završava petkom u 12 sati

U kompaniji Airvent od ovog mjeseca radna sedmica završava petkom u 12 sati, a budući da su vikendi od ranije neradni, to znači da će od sada radnici velikokladuške kompanije sedmično imati slobodna po dva i po dana.

Na ideju da skrati radno vrijeme direktor i suvlasnik kompanije Nermin Alešević došao je kako bi izašao u susret radnicima ali i pokazao i drugim poslodavcima da se posao može završiti tako da njihovi uposleni imaju više vremena za sebe i svoje obitelji.

Skraćena radna sedmica. imala je tijekom prvog mjeseca puni efekt, kaže Alešević za BiznisInfo, jer će ovog mjeseca iz tvornice izaći čak 5 kamiona više nego prošlog mjeseca.

“Prošli mjesec imali smo 35 kamiona za izvoz a ovaj smo radili 4,5 dana i imat ćemo oko 40 kamiona za izvoz. Dogovorio sam se s radnicima da radimo 4,5 dana a 2,5 dana da imaju slobodno. Da dokažemo i drugim poslodavcima kod kojih radnici imaju samo jedan slobodan dan sedmično da to ne mora biti tako, da se posao može završiti i za manje vremena. Ako ja koji proizvodim 2 ili 3 kamiona dnevno mogu stići, kako ne može netko tko ima 1 kamion sedmično. Ovaj mjesec smo testirali taj sistem i za sada ostaje tako. Moramo misliti na radnike i na to kako će oni živjeti i provoditi vrijeme sa svojim porodicama”, pojašnjava Alešević.

Kaže nam kako su efekti za obje strane samo pozitivni a nada da će njegov primjer slijediti i drugi poslodavci.

Airvent trenutno ima 53 zaposlena radnika. Godišnje izveze oko 500 šlepera ventilacijske opreme a vrijednost izvoza prelazi 3 milijuna eura.
Inače, kompanija Airvent postoji već 12 godina i u većinskom je vlasništvu firme iz Austrije. Proizvode ventilacijsku opremu – kanale, priključke, itd – za tržne centre, aerodrome, zgrade i stambene prostore. Kompletna proizvodnja izvozi se na tržište Austrije.

Biznisinfo

Najnoviji tekstovi

Top TEKSTOVI

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.