Tržišta i finansije

Decenija Nestlé ulaganja u regiji


Konferencijom “Savez za zdraviju budućnost” Nestlé i partneri obilježili su 10 godina snažnog prisustva u zemljama regije.

Pred više od 150 stručnjaka iz područja nutricionizma, zdravlja i obrazovanja, raspravljalo se o prehrambenim i zdravstvenim trendovima unutar regije, te o budućnosti hrane.

Predstavljeni su i rezultati regionalnog projekta kompanije, koji je od početnih 2.000 djece tokom prethodne decenije obuhvatio više od njih 200.000 iz 1.776 osnovnih škola u Bosni i Hercegovini (projektom Zdravo), Hrvatskoj (projektom Vrtim Zdravi Film), te Srbiji (projektom Zdravo rastimo).

Prehrambeni i zdravstveni trendovi prikazani su kroz rezultate istraživanja o navikama i ponašanju osnovnoškolske djece kada su u pitanju prehrana, dijeta, te tjelesna aktivnost, kao i vrijeme provedeno uz ekrane. Istraživanje pokazuje da, prosječno, svega trećina djece u regiji ima preporučenih 5 obroka dnevno, čak 1 od 10 njih ne jede u obrocima, dok su s druge strane dobri pokazatelji da redovno doručkuje 7 od 10 djece. Znanje o optimalnom dnevnom nivou tjelesne aktivnosti posjeduje približno 50% djece, ali svejedno je minimalno 60 minuta dnevno tjelesno aktivno manje od 40% njih. Svojom tjelesnom težinom zadovoljno je nešto manje od 50% djece, a čak 8 od 10 njih stalno ili povremeno razmišlja o svojoj težini.

“U posljednjih 5 godina, evidentan je porast broja djece koja pred ekranom provode znatno više vremena nego je to preporučeno. Paralelno sa ovom pandemijom fizičke (ne)aktivnosti, koja je prisutna u zemljama regije, raste i nezadovoljstvo djece fizičkim izgledom. Ovi rezultati nam ukazuju da je potrebno nastaviti s edukacijom djece, ali i njihovih roditelja, kao i subjekata u školama, kako bismo utjecali na pozitivne trendove.“ izjavio je prof. dr. Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Kada je riječ o budućnosti hrane, naglasak je na pružanju pomoći roditeljima i odgajateljima u usmjeravanju djece prema zdravim životnim navikama, te prilagođavanju portfolija proizvoda globalnim trendovima, naglasili su iz kompanije Nestlé.

“Ljudi danas sve više traže ravnotežu u što boljem izboru namirnica, s naglaskom na namirnice biljnog porijekla. S obzirom na to da su prirodni resursi ugroženi, moramo razmišljati o održivom sistemu hrane – ne samo o namirnici, nego i o cijelom putu njenog nastanka. Bez zdravog okoliša nema ni zdrave hrane. Na tom putu oslonit ćemo se na nauku i nove tehnologije, koje će dati rješenja za optimalan uzgoj hrane.” izjavila je mag. nutr. Koraljka Novina Brkić, Nestlé Adriatic.

Na konferenciji se raspravljalo i o uzrocima nastanka i nestanke debljine kod djece, te potrebi multidisciplinarnog pristupa zdravlju.

“Gotovo 30% djece u Evropi ima prekomjernu tjelesnu masu, a situacija u regiji nije puno drugačija. Budući da dijete nije odgovorno za svoje zdravlje i nutritivni status, već njegovi roditelji, ali i cjelokupno društvo na lokalnom i globalnom nivou, potrebno je ustrajno raditi na motivirajućem okruženju“, izjavila je dr.sc. Tena Niseteo, predsjednica Hrvatskog saveza nutricionista.