Tržišta i finansije

Prva kriptoberza za razmjenu digitalne imovine – BCX


“Balcan Crypto Exchange” je prva platforma u Bosni i Hercegovini za kupovinu, prodaju i razmjenu digitalne imovine. Jedinstvna berza kriptovaluta označava veliki korak naprijed ka stvaranju novog i vlastitog tržišta digitalne imovine u Bosni i Hercegovini i regionu, koje nije zavisan od stranih berzi.

Nakon prve kriptomjenjačnice, ova banjolučka kompanija korisnicima nudi i prvu kriptoburzu u Bosni i Hercegovini koja korisnicima omogućava da iznesu ponudu i potražnju, odnosno cijenu po kojoj žele kupiti ili prodati kriptovalute na BCX Burzi. Korisnik koji nudi određenu kriptovalutu iznosi svoju cijenu po kojoj prodaje, drugom korisniku koji želi kupiti.

“Razlika između kriptomjenačnice i kripotoberze je u tome da je mjenjačnica bila naša prva faza projekta gdje smo mi i omogućili da građani BiH mogu putem našeg portala kupuju i prodaju kriptovalute za km na siguran i transparentan način, a na berzi mi omogućavamo da korisnici međusobno razmjenjuju kriptovalute”, kaže Nikola Klak, glavni ravnatelj i većinski vlasnik kompanije “BCX”.

Kako bi korisnici dobili mogućnost korištenja platforme i same razmjene ili kupovine kriptovaluta, najprije moraju izvršiti registraciju, zatim unijeti svoje osobne podatke, koji, prema riječima suosnivača ove tvrtke ne mogu i neće biti zlouporabljeni. Nekoliko je razina zaštite sistema i izvršavanja transakcija koje osiguravaju neautoriziran pristup, ali i zaštitu samokorisničkog računa svakog klijenta.

Ono što je bio cilj ove tvrtke jeste relativnu nepoznanicu na ovaj način približiti građanima naše zemlje.