Tržišta i finansije

Polovina građana Argentine siromašno


Gotovo pola argentinskog stanovništva u drugom je tromjesečju živjelo u siromaštvu, što je nagli porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rezultat je dugogodišnje krize koja se produbila zbog pandemije koronavirusa, procijenili su istraživači.

Katoličko sveučilište u Argentini (UCA) procijenilo je da je stopa siromaštva krajem juna porasla na između 46 i 47 posto nakon mjeseci strogih blokada uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Podaci vladine službene statističke agencije Index, koja izvještava o siromaštvu svakih pola godine, pokazali su da je stopa siromaštva porasla na 40,9 posto u prvih šest mjeseci 2020., što je značajan rast u odnosu na 35,5-postotni rast u drugoj polovici prošle godine.

“Postoji više općeg siromaštva. Svi smo malo siromašniji, već smo bili prošle godine, ali sada s većom nejednakosti”, rekao je istraživač UCA-e Agustin Salvia.

Za rast siromaštva okrivio je gubitak 3,5 miliona radnih mjesta. Razina siromaštva povlači se na 14.718 pesosa mjesečno (193 dolara).

Salvia je rekao da se čini malo vjerojatnim da će se razina siromaštva poboljšati u skoroj budućnosti te je predvidio da će oko 45 posto Argentinaca biti siromašno i krajem godine.